Τη διαβεβαίωση ότι δε θα χαθεί σπιθαμή κρητικής γης για τους ανθρώπους που νόμιμα τη χρησιμοποιούν και την καλλιεργούν, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο ΜEGA.
«Πρέπει επιτέλους στη χώρα να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι υπάρχουν σφάλματα που εντάσσονται στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί. «Αυτά τα σφάλματα εμείς θα τα διορθώσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και χωρίς κόστος», σχολίασε. Σημείωσε, δε, ότι η παράταση δόθηκε για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Μιλώντας χθες στο “Ράδιο Κρήτη” υποσχέθηκε λύσεις που δεν θα στέλνουν τους πολίτες στα δικαστήρια να ταλαιπωρηθούν.
Ο Υπουργός, όπως σημειώνει το ekriti.gr, τόνισε πως θα δοθούν οριστικές λύσεις με τους διορθωμένους χάρτες στα προβλήματα με τα πρόδηλα σφάλματα, ενώ προστατεύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, “παγώνει” η διαδικασία των ενστάσεων.
“Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί”, είπε ο Υπουργός αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω παράταση, πέραν δηλαδή των 6 μηνών.
“Δεν θα στείλουμε τους πολίτες στα δικαστήρια να ταλαιπωρηθούν. Οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό, φέρνουμε ρύθμιση για να λύσουμε το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κατανοεί την ανησυχία του κόσμου και σέβεται τον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Για τα πρόδηλα σφάλματα με κτίσματα που χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά, όπως άλλωστε και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι αλλά και παραλίες, ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, καθώς το Υπουργείο φέρνει σχετική ρύθμιση.
Αναφέρθηκε στους δασωμένους αγρούς με πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί και βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στο θέμα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις χωρίς πράξεις της διοίκησης που βρίσκονται σε έωλο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ θα πρέπει προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.
Αναφορικά με το θέμα της κυριότητας του Δημοσίου, η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων ενώ ο Υπουργός επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες προηγούνται του Κτηματολογίου, το οποίο λογικά θα πάρει παράταση…
Για τους ασπάλαθους, που έχουν ανάψει “φωτιές” στην Κρήτη, με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους ενώ πλέον στο δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι, θέμα για το οποίο επίσης θα υπάρξει ρύθμιση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσκολία των πολιτών να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις και η ρύθμιση που προωθείται θα δίνει απαντήσεις και σε αυτό, ενώ επισήμανε με νόημα ότι “Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί” αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω παράταση, πέραν δηλαδή των 6 μηνών που έχουν ανακοινωθεί.
Ο Υπουργός κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να μην ανησυχούν και να περιμένουν τα νεότερα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται, για το λόγο αυτό, στην Κρήτη όπου θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.