Μειωμένες κατά 20 με 30% είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος στην επαρχία Φαρσάλων με βαμβάκι.

Ο «λευκός χρυσός» φαίνεται να χάνει προσωρινά τη λάμψη του – τουλάχιστον για φέτος – και παράλληλα την εμπιστοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι πούλησαν την περσινή χρονιά κοντά στα 40 λεπτά/κιλό και φέτος στράφηκαν προς άλλες καλλιέργειες.

Τι και αν η διεθνής τιμή βάμβακος κινείται σε υψηλά επίπεδα τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ξεπερνάει τα 82 σεντς/λίμπρα που μεταφράζεται περίπου σε τιμές άνω των 53 σεντς/κιλό, προμηνύοντας μία καλή χρονιά με ενισχυμένη τιμή το φθινόπωρο, πολλοί παραγωγοί θεώρησαν ότι αυτή η τιμή το φθινόπωρο θα πέσει και προτίμησαν τη σπορά σιτηρών, που στην επαρχία Φαρσάλων φέτος παρουσιάζουν αύξηση, ρίχνοντας σημαντικά προς τα κάτω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού.

Μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας πάντως είχε σπαρθεί περίπου το 10% των συνολικών εκτάσεων με βαμβάκι, ενώ το επόμενο δεκαήμερο, οι σπορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η σωστή σπορά και η κατάλληλη επιλογή της ποικιλίας του σπόρου παίζουν σημαντικό ρόλο στη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση του χωραφιού, τον τύπο του εδάφους, το μικροκλίμα, και τη δυνατότητα άμεσου ποστίσματος, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χωραφιών που αρδεύονται από κρατική γεώτρηση αναμένοντας υπομονετικά τη σειρά του ο κάθε αγρότης για να ποτίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλαμπόκι παραμένει στα ίδια στρέμματα, ενώ η βιομηχανική ντομάτα «τσίμπησε» λίγα στρέμματα προς τα πάνω, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο καιρός τις επόμενες μέρες – αν και είναι νωρίς ακόμα – δείχνει μια τάση αστάθειας το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τοπικές μπόρες και στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να συγκεντρώνουν για την ώρα αξιόλογα χιλιοστά υετού που θα βοηθήσουν το φύτρωμα.

Πηγή: eleftheria.gr