Άμεσες αποζημιώσεις των παγετόπληκτων δενδροκαλλιεργειών ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Θράκης, καθώς, όπως επισημαίνουν, η ολοκληρωτική καταστροφή της δενδροκομικής παραγωγής θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Αναλυτικά, με σχετική ανάρτησή της στο facebook, αναφέρει τα εξής:

«Μέσα σε ένα γενικό κλίμα υγειονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που υφίστανται οι άνθρωποι και γενικά ο παραγωγικός κόσμος, ήρθε και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της δενδροκομικής παραγωγής να ολοκληρώσει την εικόνα καταστροφής με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον .

Οι Νομοί στην Βόρεια Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς – παραγωγικούς γεωργικούς νομούς της χώρας. Με τεράστια συμβολή στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, τόσο νωπών όσο και μεταποιημένων. Εκτός από την συνεισφορά τους στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέρουν σημαντικά μέσω της μόνιμης και εποχικής απασχόλησης, στο ετήσιο οικονομικό εισόδημα χιλιάδων οικογενειών. Ένας ολόκληρος κόσμος στηρίζεται γύρω από αυτή τη δραστηριότητα. Εμπορικά καταστήματα, εστίαση, αγορά καυσίμων, μεταφορικές εταιρίες, εργοστάσια παραγωγής υλικών συσκευασίας και τόσα άλλα. Όλα αυτά φέτος δεν θα υπάρχουν.

Μετά από τρία συνεχόμενα κύματα ψύχους που από τις αρχές Μαρτίου με τελευταίο και πιο καθοριστικό τον παγετό στις 7-10 Απριλίου, περισσότερο από το 80 % της δενδροκομικής παραγωγής έχει καταστραφεί, με πιθανότητες το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, μήλα θα είναι φέτος δυσεύρετα. Βιομηχανίες κονσερβοποίηση, συσκευαστήρια και μεταποιητικές μονάδες, πληροφορούμαστε ότι είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν.

Άμεσα, όλοι, θεσμικοί και μη, Δήμοι, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συνδικαλιστικοί, Συλλογικοί και Πολιτικοί φορείς, πρέπει να κινητοποιηθούν. Με παρεμβάσεις σε Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαζικά Μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και μη, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης πρέπει να κάνουν γνωστή την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι να καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ανακάμψουν γρήγορα για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν και να παράγουν την επόμενη χρονιά.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο 1 – 1,5 χρόνο μετά αφού προκληθούν οι καταστροφές. Η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει άμεσα τους παραγωγούς , παρακάμπτοντας οποιαδήποτε κείμενη Νομοθεσία ( π.χ «δηλώσεις του τύπου δεν προβλέπεται από τον Νόμο» ). Γιατί όταν θέλουν για άλλες αποφάσεις παρακάμπτονται οι πάντες και τα πάντα !Αλλάζουν τους Νόμους εν μέσω μιας νυκτός”.