Η προσαυξημένη κατά 20%, αποζημίωση, των παραγωγών μήλου της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή, στις 26ης Μαΐου του 2020, αποφασίστηκε στο τελευταίο ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα λόγω και της υπαγωγής τους στη λίστα των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)  βάσει και του κανονισμού του ΕΛΓΑ δικαιούνταν την προσαυξημένη αποζημίωσή τους από τον οργανισμό.

Την εξέλιξη αυτή για τους μηλοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, πληροφορήθηκε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, από την διοικητική ηγεσία του ΕΛΓΑ, η οποία και ενημέρωσε σχετικά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης «εισηγούμαστε, την αποζημίωση των πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών που σημειώθηκαν εντός του 2020 στις καλλιέργειες μήλων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με προσαύξηση της τιμής αποζημίωσης κατά 20% επί των προκαθορισμένων τιμών για την περιοχή και μόνο σε όσες περιπτώσεις καλλιεργητών υπάρχουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία στοιχεία (πιστοποιητικά Agrocert, βεβαιώσεις, πιστοποιήσεις κλπ.)».

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων μήλων έχουν κατοχυρώσει Π.Ο.Π. από το 1996, ενώ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι και τα Φιρίκια Πηλίου από το 2011.