Στοιχεία που προκαλούν, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προκαλούν, προβληματισμό για το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας παρουσίασε σήμερα στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΣ της ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Αλέκος Γεωργόπουλος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης ο κ. Γεωργόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «το 2050 η μάζα των πλαστικών στη θάλασσα θα είναι μεγαλύτερη από τη μάζα των ψαριών» και σημείωσε ότι στη χώρα μας  παράγονται ετησίως περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων. Από αυτά, περίπου το 20% είναι αστικά και 70.000 τόνοι αυτών είναι πλαστικά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από το σύνολο των πλαστικών απορριμμάτων περίπου 40 τόνοι καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Γεωργόπουλου σε κήτος το οποίο εξόκειλε στη Μύκονο και είχε στο στομάχι του πολλά κιλά πλαστικών μεταξύ των οποίων και μία σακούλα από σουβλατζίδικο της Χαλκιδικής!

«Δεν υπάρχει όριο, τα σκουπίδια πάνε οπουδήποτε», υπογράμμισε ο κ. Γεωργόπουλος και πρόσθεσε ότι τα πλαστικά ευθύνονται για θανάτους μεγάλων θηλαστικών τα οποία αν και πανέξυπνα φαίνεται ότι μπερδεύονται και αντί για τσούχτρες και μέδουσες τρώνε πλαστικά.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε τέλος για την καμπάνια που όπως είπε ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ένωση  για να καταργηθούν τα πλαστικά μιας χρήσης ενώ σημείωσε ότι οι περίφημες βιοαποικοδομήσιμες σακούλες γίνονται και αυτές μικρά κομματάκια τα οποία μέσω των ψαριών και της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στο πιάτο μας.

Μόνη λύση για το πρόβλημα της ρύπανσης από το πλαστικό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργόπουλο, είναι η στρατηγική των μηδενικών αποβλήτων καθώς όπως είπε «η ανακύκλωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά μας προσφέρει μια περίοδο χάριτος μέχρι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το καταστροφικό υλικό».