Στην διαβεβαίωση ότι «ο ΕΛΓΑ θα δικαιώσει τις προσδοκίες των καλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημιές» και ότι «θα λάβει μέχρι και το τελευταίο ευρώ ο κάθε δικαιούχος για την αποζημίωση που δικαιούται» προχώρησε από την Κοζάνη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ Λυκουρέντζος βρέθηκε σήμερα στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον τελευταίο παγετό, συναντήθηκε με δενδροκαλλιεργητές, εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Αγροτικών Συλλόγων και ομάδων παραγωγών και τόνισε ότι «βρισκόμαστε απέναντι σε μια σημαντική καταστροφή που έχει πλήξει τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία».

Όπως είπε, οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΛΓΑ όπου έχουν σημειωθεί οι καταστροφές «έχουν τεθεί σε κινητικότητα» και προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, εκτός από 146 γεωπόνους που προσλαμβάνονται εντός των επόμενων ημερών «θα υποβάλουμε αίτημα στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διαδικασίας για επιπλέον πρόσληψη 140 γεωπόνων προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αυτοψίες».

Το χρονικό διάστημα κατα το οποίο, θα υπάρξει η εκτίμηση του συνολικού κόστους της ζημιάς προσδιορίζεται μεταξύ 15 και 20 Μαΐου, ενώ λίγο νωρίτερα θα ξεκινήσει η καταγραφή του εκτιμητικού έργου. Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι «ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί σ ένα τόσο μεγάλο τίμημα καταβολής αποζημιώσεων» μιας και οι καταστροφές δεν είναι μόνο στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αλλά εκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας και ότι «η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει το κεφάλαιο που απαιτείται».

Πρόσθεσε ότι «έχει ενημερωθεί ήδη ο πρωθυπουργός» ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός έθεσε το θέμα της επιπλέον ενίσχυσης του ΕΛΓΑ στην Σύνοδο των Υπουργών της ΕΕ «όπου έτυχε της υποστήριξης ισχυρών χωρών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας που έχουν υποστεί και αυτές σημαντικές καταστροφές». Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν ενισχύσεις στις συνεταιριστικές οργανώσεις, στις ομάδες παραγωγών ή τις μεταποιητικές μονάδες των αγροτών, των οποίων η λειτουργία και η επιβίωση συνδέεται άμεσα με το αγροτικό προϊόν που φέτος δεν θα υπάρχει, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες «έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την στήριξη συνεταιριστικών μονάδων, των μονάδων μεταποίησης, μεταφοράς και εξαγωγών προϊόντων καθώς και των μονίμων ή εκτάκτων εργαζομένων σε αυτές». Διευκρίνισε όμως ότι τα κυβερνητικά μέτρα για όλα τα ζητήματα της ενίσχυσης και στήριξης των καλλιεργητών «θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης που συμμετείχε σε όλες τις επαφές των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με το κ. Λυκουρέντζο, δήλωσε ότι η Περιφέρεια «έχει ξεκινήσει συνεργασία για την στήριξη των Συνεταιρισμών του Βελβεντού» πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε συνεταιριστικές μονάδες άλλων περιοχών» αλλά διευκρίνισε ότι εξετάζεται το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας «ώστε να μην συμπεριληφθεί στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων». Τέλος επεσήμανε ότι «η έκταση της ζημιάς επιτάσσει να ασχοληθούμε με την επιβίωση των παραγωγών» και διαβεβαίωσε ότι «θα εντείνουμε την προσπάθεια ώστε στο άμεσο μέλλον να βρεθούν κονδύλια που θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι συλλογικές οργανώσεις μεταποίησης των αγροτών».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων «ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ» από το Βελβεντό Κοζάνης για τις καταστροφές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, με εκπροσώπους αγροτικών Συλλόγων από το Μεσόβουνο και τους Πύργους Εορδαίας για τις ζημιές στο κεράσι, με τους δενδροκαλλιεργητές του κάμπου της λίμνης Βεγορίτιδας από το Αμύνταιο για τις καταστροφές στο βιομηχανικό ροδάκινο, τους καλλιεργητές μήλων και φασολιού στην περιοχή της Καστοριάς και με τους αγρότες των Γρεβενών που έχουν αδιάθετες ποσότητες από τα προϊόντα των αρωματικών φυτών, ειδικά της λεβάντας.