Οι αγρότες του Μπαγκλαντές ανέπτυξαν δημιουργικές λύσεις φύτευσης πολύ πριν η αλλαγή του κλίματος βρεθεί στο επίκεντρο του πλανήτη. Οι εποχές των άγριων μουσώνων της χώρας την έκριναν αναγκαιότητα. Σε περίπτωση υπερβολικής βροχής, τμήματα της χώρας γίνονται ευάλωτα και χιλιάδες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2050 περίπου το 20% της διαθέσιμης γης στο Μπαγκλαντές θα είναι μόνιμα υποβρύχιο. Η κλιματική αλλαγή θέτει άλλες ευάλωτες χώρες στην ίδια θέση, που σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να καταλάβουν πώς να κάνουν πράγματα με λιγότερη γη και περισσότερο νερό.

Για εκατοντάδες χρόνια, οι γηγενείς αγρότες της χώρας έχουν προσαρμοστεί να επικεντρώνονται στις καλλιέργειες που είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε όλο το ποτάμι. Η επιδίωξη υπήρξε επιτυχία για τα προς το ζην πολλών οικογενειών, στο σημείο που οι ερευνητές λένε ότι ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να σημειώνει.

Η αρχαία διαδικασία του Μπανγκλαντές επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στα απρόβλεπτα καιρικά μοτίβα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Παραδοσιακά, οι αγρότες κατασκευάζουν μια πλωτή πλατφόρμα πρασινάδας, όπως υάκινθοι νερού, αρκετά πόδια μέσα στο νερό, για να δημιουργήσουν μια βάση. Αυτός ο πλωτός κήπος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να φυτέψουν λαχανικά χωρίς την ανάγκη για χώμα, δημιουργώντας συνθήκες που προσαρμόζονται ακόμη και στις βροχερότερες εποχές.

Είναι μια ομαδική προσπάθεια όπου μέλη της οικογένειας και φίλοι συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν αυτές τις εντυπωσιακές δομές που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μήκος μεγαλύτερο από 50 μέτρα.

Τέτοιες σχεδίες μπορούν να προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθες, σπανάκι, μαζί με πολλά βότανα και μπαχαρικά. Είναι ένας σημαντικός πόρος φυσικής και οικονομικής διατροφής που οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο πιστεύουν ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να στραφούν ενόψει της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

“Εστιάζουμε εδώ στην προσαρμοστική αλλαγή για άτομα που είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά που δεν προκάλεσαν την αλλαγή του κλίματος”, λέει ο Craig Jenkins, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. “Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό: το Μπαγκλαντές δεν προκάλεσε το πρόβλημα του άνθρακα, αλλά ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος”.

Χρησιμοποιώντας υδροπονική τεχνολογία

Το ΒΒC ανακοίνωσε τη χρήση παραδοσιακής υδροπονικής τεχνολογίας από το Μπαγκλαντές ως απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Με απλά λόγια, η υδροπονική τεχνολογία επιδιώκει την παραγωγή φυτών χωρίς τη χρήση εδάφους.

«Είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον, όλες οι απαραίτητες εισροές και πόροι είναι φυσικοί, και δεν δημιουργεί απόβλητα ή υποπροϊόντα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον», λέει η Fahmida Akter, ανώτερος ερευνητής στο James P Grant School of Public Health. στο Πανεπιστήμιο Brac στη Ντάκα.

Όταν τελειώσει η σεζόν, τα φυτά χωρίζονται σε κομμάτια και αναμιγνύονται στο έδαφος για να καλλιεργήσουν χερσαίες καλλιέργειες όπως ντομάτες και κουνουπίδι.

Μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες;

Η γεωργία είναι μια μεγάλη οικονομική συμφωνία για τους Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη , το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας απασχολείται σε αυτή, με σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, εάν αυτό αλλάξει.

Η απειλή της αύξησης της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει πολλά ασιατικά εδάφη που αντιμετωπίζουν την ίδια επιπλοκή. Αλλά χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έχουν τα ποτάμια για να μιμηθούν αυτόν τον τύπο καλλιέργειας.