Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική “αποτελούν πυλώνα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λατινική Αμερική και η περιοχή της Καραϊβικής αντιπροσωπεύουν το 14% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και το 45% του καθαρού διεθνούς εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής. Τα συστήματα γεωργικών τροφίμων αντιπροσωπεύουν έως και το ήμισυ της συνολικής απασχόλησης και 30 έως 40% του ΑΕΠ. Όπως σημειώνεται, η Πράσινη Επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’70 αναπτύχθηκε από το Μεξικό και είχε επίσης καθοριστικό ρόλο για τον τερματισμό των λιμών σε όλο τον κόσμο.

Η νέα αποστολή, σύμφωνα με τον FAO, είναι ο απαραίτητος μετασχηματισμός των γεωργικών τροφίμων, ώστε να είναι δυνατός ο επισιτισμός 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050″.

Κάτι τέτοιο απαιτεί αυξημένη γεωργική παραγωγικότητα μέσω βιώσιμων αγροδιατροφικών συστημάτων με ασφαλή και υγιεινή διατροφή, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του νερού, αναγέννηση εδάφους και δέσμευση άνθρακα, λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, διατήρηση τροπικών δασών και βιοποικιλότητας και μεγαλύτερη ισότητα για τους μικρούς ιδιοκτήτες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και αγροτικές νεολαίες και γυναίκες.

Τα ποσοστά της πανδημίας COVID-19 ήταν βαριά στην Αμερική και το ΑΕΠ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική συρρικνώθηκε κατά 7,7% το 2020, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας .

“Δεν είναι φυσιολογική ύφεση”, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero σε λεπτομερή παρουσίαση της κατάστασης, ο οποίος προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να ενταχθούν στις τάξεις των φτωχών και πρότεινε μια σειρά γεωργικών επενδύσεων και μέτρων πολιτικής για την επιτάχυνση της ανάκαμψης στα προ-πανδημικά επίπεδα απασχόλησης και δραστηριότητας.

Παρά τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα ανεργίας, οι περιφερειακές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και όταν οι εισαγωγές μειώθηκαν, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα του κλάδου στις περισσότερες χώρες, δήλωσε ο Τορέρο.