Ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση στην Ελλάδα υπάρχει μέχρι στιγμής αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής Sun ότι η Βρετανία θα θέσει εκτός της δικής της πράσινης λίστας τα νησιά της Ελλάδας από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και αναμένεται να επιτραπούν τα ταξίδια για τους Βρετανούς στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα της βρετανικής tabloid έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλη την τουριστική αλυσίδα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τη χώρα μας με κοντά στα 3,5 εκατ. τουρίστες, υπό συνθήκες- πάντα- κανονικότητας με εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες στους εγχώριους τουριστικούς φορείς για το αν τα ελληνικά νησιά (όπως και αυτά της Ισπανίας) μένουν πράγματι εκτός, όπως αναφέρει η Sun.Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρεί με γρηγορους ρυθμούς – μόνον εντός του Μαϊου, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί- ενώ στα μικρότερα νησιά εμβολιάζεται το σύνολο των κατοίκων, προκειμένου να κερδίσουν τον τίτλο της covid free περιοχής. 

Οι Βρετανοί πάντως βρίσκονται προ των πυλών για τις επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την «πράσινη λίστα» των χωρών για τις οποίες δε θα απαιτείται η καραντίνα με την επιστροφή τους στη χώρα, με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ότι το πρώτο «άνοιγμα» για τα ταξίδια στο εξωτερικό προγραμματίζεται στις 17 Μαΐου.

Σήμερα, πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον φρέναρε εκ νέου τους Βρετανούς και τις ελπίδες για διακοπές στο εξωτερικό προειδοποιώντας ότι μία «μεγάλη, πράσινη λίστα χωρών χωρίς καραντίνα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο άνοιγμα από τις 17 Μαϊου αλλά εκτιμώ ότι οι Βρετανοί πολίτες δε θα θέλουν να έχουμε νέα εισροή κρουσμάτων», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον έρχονται παρά το γεγονός ότι από πλευράς της Ε.Ε. σχεδιάζεται να επιτραπεί η είσοδος των εμβολιασμένων Βρετανών για διακοπές.

Η πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εντείνονται συνεχώς οι πιέσεις ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι ανακοινώσεις για να υπάρχει και το περιθώριο προγραμματισμού.

Εξ’ ού και τα δημοσιεύματα στη χώρα για τις χώρες που μένουν εκτός, με τους Βρετανούς να περιμένουν από μέρα σε μέρα τις «πράσινες χώρες» τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν και κατά την επιστροφή τους, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.