Αρκετά νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν καταγραφεί πρόσφατα στη Ρωσία, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εθνικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselhoznadzor, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021, η Ρωσία είχε καταγράψει 36 κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) από τις αρχές του 2021. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η ασθένεια έχει αποκτήσει δυναμική από το 2018, όταν τότε είχαν αναφερθεί 56 κρούσματα στη χώρα ολόκληρο το έτος.

Από την πλευρά τους οι χοιροτρόφοι κάλεσαν την Rosselhoznadzor να ενισχύσει τον έλεγχο στην αλυσίδα εφοδιασμού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΑΠΧ θα κρατηθεί μακριά από τα τραπέζια των καταναλωτών. Διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με την ΑΠΧ συνεχίζουν να αναφέρονται από τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων. Για παράδειγμα, προϊόντα χοιρινού κρέατος μολυσμένα από τον ιό ΑΠΧ βρέθηκαν σε ράφια παντοπωλείων σε πολλές ρωσικές περιοχές στις αρχές Απριλίου. Η μολυσμένη παρτίδα χοιρινού κρέατος είχε αποσυρθεί από 40 καταστήματα τροφίμων στην περιοχή Yaroslavl, δήλωσε ο Rosselhoznadzor.

Επιπλέον, στη δημοκρατία της Κόμης, στην κεντρική βόρεια Ρωσία, ο υπουργός Γεωργίας Ντένις Σαρόνοφ δήλωσε πως μολυσμένα απόβλητα τροφίμων προκάλεσαν τουλάχιστον 2 εστίες ΑΠΧ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μεγάλη εστία στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία έπρεπε να θανατώσει 21.000 χοίρους φάρμας. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και σήμερα στην Ουκρανία συνεχίζονται να καταγράφονται νέα κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.