“Πρέπει να μεταφράσουμε αυτήν την εβδομάδα έντονης σκέψης σε δράση”. Αυτά ήταν τα λόγια του Claude Bragard, προέδρου της φϋγειονομικής Επιτροπής της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), καθώς έκλεισε το τρίτο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη Xylella fastidiosa .

Την διαδικτυακή εκδήλωση παρακολούθησαν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ενδιαφερόμενοι από περισσότερες από 60 χώρες. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις έδειξαν τη συνεχιζόμενη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας στην αντιμετώπιση της X. fastidiosa, του φυτικού παράσιτου που είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή το 2013.

Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τομείς όπως ο εντοπισμός ανθεκτικών και υποκατάστατων καλλιεργειών και η ανάπτυξη μέτρων ελέγχου και θεραπείας για το παθογόνο . Ωστόσο, η διαδικασία μεταφοράς των αποτελεσμάτων της έρευνας σε πρακτική βοήθεια για τους ενδιαφερόμενους πρέπει να επιταχυνθεί.

Ο Δρ Bragard μίλησε μαζί με τη Maria Saponari, συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος XF-Actors που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ηγείται της ευρωπαϊκής έρευνας για το X. fastidiosa τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επαίνεσε το έργο των XF-Actors στην οικοδόμηση της «αναπτυσσόμενης κοινότητας λαμπρών, εργατικών νέων ερευνητών» που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν και να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της X. fastidiosa.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη ανίχνευση του παθογόνου φυτού καραντίνας Xylella fastidiosa στην Ευρώπη το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε δύο μεγάλα ερευνητικά έργα, που ονομάζονται «POnTE» και «XF-Actors». Ο στόχος τους ήταν να επεκτείνουν τις γνώσεις για την Xylella fastidiosa στην Ευρώπη μέσω μιας διεπιστημονικής προοπτικής.