Οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος στις ΗΠΑ έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο με πολύ υψηλό νόμισμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η USDA και καταρτίστηκαν από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εξαγωγής Κρέατος (USMEF), με τις εξαγωγές βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος να σημειώνουν την υψηλότερη μηνιαία αξία. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος και οι αποστολές βοείου κρέατος σημείωσαν επίσης νέα ρεκόρ τον Μάρτιο.

Στην πραγματικότητα, τον Μάρτιο, η αξία εξαγωγής του βοείου κρέατος έσπασε τα 800 εκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, φθάνοντας τα 801,9 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές βοείου κρέατος ανήλθαν συνολικά σε 124.808 τόνους το Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το meatnews.com, οι εξαγωγές βοείου κρέατος έκαναν νέα μηνιαία ρεκόρ τόσο για τον όγκο (98.986 τόνους, αύξηση 13% από πριν από ένα χρόνο) και την αξία (718,3 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 17%) Για το πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές βοείου κρέατος αυξήθηκαν ακόμη και σε ρυθμό πέρυσι σε 333.348 τόνους, αξίας 2,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τις περικοπές μυών βοείου κρέατος, οι εξαγωγές του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν 4% σε 262.914 τόνους, αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 5%)

Οι εξαγωγές βοείου κρέατος προς τη Νότια Κορέα ήταν και πάλι ισχυρές τον Μάρτιο σε 24.104 τόνους, αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι, αξίας 175,9 εκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 6%). Για το πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές ήταν 8% μπροστά από το ρυθμό του περασμένου έτους τόσο σε όγκο (68,996 τόνους) όσο και σε αξία (503,9 εκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας την Κορέα φέτος τον κορυφαίο προορισμό αξίας για το βόειο κρέας των ΗΠΑ. Η Κορέα αγοράζει περισσότερα ρολά τσοκ στις ΗΠΑ, θραύσματα ώμου και κομμάτια από την οσφυϊκή χώρα, ακόμη και όταν οι εισαγωγές από την Αυστραλία επίσης αυξάνονται, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή ζήτηση βοείου κρέατος της χώρας.

Οι εξαγωγές βοείου κρέατος τον Μάρτιο προς την Κίνα ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα χαμηλά σύνολα του περασμένου έτους και έφτασαν σε νέο μηνιαίο ρεκόρ 14.552 τόνων, αξίας 109,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ώθησε τις εξαγωγές του πρώτου τριμήνου σε αύξηση 1.500% πάνω από το ρυθμό του περασμένου έτους τόσο σε όγκο (31.058 τόνους) όσο και σε αξία (234,1 εκατομμύρια δολάρια), και οι εξαγωγές αυξήθηκαν περίπου 25% από το ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2020. Το βόειο κρέας των ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 3,4% της Κίνας στις εισαγωγές πρώτου τριμήνου και οι ΗΠΑ είναι τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής βοείου κρέατος με σιτηρά στην Κίνα. Επιπρόσθετα αμερικανικά εργοστάσια εγκρίθηκαν για εξαγωγή στην Κίνα τον Απρίλιο, αυξάνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Η Ιαπωνία παραμένει η κορυφαία αγορά όγκου βοείου κρέατος στις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές του πρώτου τριμήνου να ανέρχονται σε 9% κάτω από το ρυθμό του περασμένου έτους, στους 75.409 τόνους, αξίας 485,2 εκατομμυρίων δολαρίων (μείωση 7%). Οι εξαγωγές του Μαρτίου επηρεάστηκαν από έναν υψηλότερο δασμολογικό συντελεστή διασφάλισης, ο οποίος ενεργοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου και παρέμεινε σε ισχύ για 30 ημέρες. Ο δασμολογικός συντελεστής για τις περικοπές μυϊκού βοείου κρέατος στις ΗΠΑ είναι τώρα 25%, μειωμένος από τον συντελεστή 38,5% που επιβλήθηκε κατά την περίοδο διασφάλισης και αντικατοπτρίζοντας τον συντελεστή που έχει εφαρμόσει η Ιαπωνία σε εισαγωγές από άλλους σημαντικούς προμηθευτές από την 1η Απριλίου.

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος του Μαρτίου σημείωσαν ρεκόρ στους 294.724 τόνους, αύξηση 1% από το ισχυρό σύνολο του περασμένου έτους, και έθεσαν ένα νέο ρεκόρ αξίας στα 794,9 εκατομμύρια δολάρια (αύξηση 4%) Οι περικοπές χοιρινού μυός δημιούργησαν επίσης νέα μηνιαία ρεκόρ και για τους δύο όγκους (247.660 τόνους, αύξηση 2% από πριν από ένα χρόνο) και αξία 689,2 εκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 4%). Για το πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος ήταν 7% χαμηλότερες από το ρυθμό του προηγούμενου έτους, τόσο σε όγκο (782.620 τόνοι) όσο και σε αξία (2,07 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι περικοπές μυϊκού χοιρινού κρέατος ακολούθησαν παρόμοια τάση στους 659.420 τόνους (κάτω 7%), αξίας 1,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων (κάτω 8%).

Η Κίνα / το Χονγκ Κονγκ παραμένει ο μεγαλύτερος προορισμός για το χοιρινό κρέας στις ΗΠΑ το 2021, παρά τις εξαγωγές του πρώτου τριμήνου που μειώθηκαν κατά 20% από πριν από ένα χρόνο σε 236.498 τόνους, αξίας 532,3 εκατομμυρίων δολαρίων (μείωση 27%). Η αξία εξαγωγής του Μαρτίου στην περιοχή ήταν 202,5 ​​εκατομμύρια δολάρια, μειωμένη κατά 14% από πριν από ένα χρόνο, αλλά η υψηλότερη σε 10 μήνες καθώς οι εξαγωγές ζαμπόν με κόκαλα και περικοπές ώμων στην Κίνα έκαναν νέο μηνιαίο ρεκόρ.

Ισχυρή ζήτηση χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στις Φιλιππίνες, οι οποίες τριπλασίασαν τις εισαγωγές τους σε σύγκριση με το 2019 και έφτασαν σε όγκο 25.377 τόνων, αύξηση 190% σε ετήσια βάση και 86% πάνω από τον ισχυρό ρυθμό του τέταρτου τριμήνου. Η αξία εξαγωγής υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο στα 62,4 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 201%. Αυτό επιτεύχθηκε προτού η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διατάξει προσωρινή μείωση των δασμολογικών συντελεστών για τις εισαγόμενες περικοπές χοιρινού μυός σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προμηθειών και σταθεροποίησης των τιμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου.

«Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις έναν τόσο εξαιρετικό μήνα για τις εξαγωγές βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν με αξιοσέβαστο τρόπο το 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικοτεχνικές και εργασιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στον τομέα των τροφίμων σε πολλές βασικές αγορές. Παρόλο που αυτά τα εμπόδια δεν είναι καθόλου πίσω μας, τα αποτελέσματα του Μαρτίου δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται και τα σύνολα εξαγωγών αντικατοπτρίζουν καλύτερα το ισχυρό επίπεδο παγκόσμιας ζήτησης για κόκκινο κρέας των ΗΠΑ», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της USMEF, Dan Halstrom.