Με μειωμένη παραγωγή, αυξημένη τιμή και άριστη ποιότητα ξεκίνησε η συγκομιδή θερμοκηπιακού καρπουζιού στα Φιλιατρά και στην Ηλεία. Η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο αγγίζει τα 50 λεπτά/κιλό με την ζήτηση από την εγχώρια και ξένες αγορές να είναι αυξημένη.

Στα Φιλιατρά οι κοπές θερμοκηπιακού βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ από το Σάββατο 15 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή του υπαίθριου στις πρώιμες περιοχές.

«Όλες οι αγορές αυτή την περίοδο ζητάνε καρπούζια», λέει στο agro – in ο καρπουζοπαραγωγός από τα Φιλιατρά Κώστας Μαλάμος, επισημαίνοντας ότι φέτος ο όγκος της παραγωγής είναι μειωμένος και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, όπως μας εξηγεί, λόγω αυτής της ζήτησης η τιμή για τον παραγωγό αυξήθηκε στα 50 λεπτά/κιλό, ενώ μία βδομάδα πριν η τιμή έφτανε τα 40 λεπτά/κιλό λόγω αυξημένης προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης.

Ηλεία: Ζημιές από τους παγετούς

Εδώ και 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των θερμοκηπιακών στην Ηλεία με την τιμή στα 50 λεπτά το κιλό. Όμως, οι παγετοί του Απρίλη προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή και τα υπαίθρια σκεπαστά τα «έκαψε» ο καιρός με αποτέλεσμα η παραγωγή να καθυστερήσει κατά 20 ημέρες περίπου.

«Οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου άφησε πίσω τα υπαίθρια καρπούζια. Τα έκαψε ο καιρός. Για να τα επαναφέρουμε όμως, αυτά τα καμένα καρπούζια, θέλει πολλές ώρες εργασία και χρήμα», λέει στο agro – in ο Αχιλλέας Διονυσόπουλος, καρπουζοπαραγωγός από την Αμαλιάδα, ο οποίος εκτιμά ότι οι ζημιές που αφήνουν φέτος πίσω οι δύσκολες καιρικές συνθήκες φτάνουν το 50% της παραγωγής.

«Όσο δεν υπάρχει παραγωγή η τιμή είναι πάντα υψηλή, όπως τώρα. Τέλος Μαΐου με αρχές Ιούνη, μπαίνοντας στην κυρίως παραγωγή, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πού θα φτάσει η τιμή», τονίζει ο Αχιλλέας Διονυσόπουλος, αναφέροντας ότι πέρσι αντίστοιχα τον Ιούνη η τιμή από τα 30 ευρώ/κιλό κατρακύλησε στα 5 λεπτά το κιλό.

Πηγή: agro-in.gr