Η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά έχει αυξήσει τις τιμές του βόειου κρέατος και τον ανταγωνισμό μεταξύ εισαγωγέων, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση MLA (Meat and Livestock Australia). Τα στοιχεία για τη σφαγή βοοειδών στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή μειώθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους και ορισμένες άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, εξασφαλίζουν εσωτερικές προμήθειες για να καλύψουν τη ζήτηση που αναμένεται.

Οι περιορισμένες προμήθειες και η σταθερή παγκόσμια ζήτηση οδηγούν σε ανοδική τάση των τιμών εξαγωγής, με τις μεγάλες εισαγωγικές αγορές να ανταγωνίζονται για το προϊόν. Επιπλέον, το νέο στέλεχος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) σε ολόκληρη την Ασία θέτει μια πρόσθετη απειλή για την προμήθεια τροφίμων και πιθανότατα θα υποστηρίξει την αύξηση βραχυπρόθεσμες τιμές.

Όπως σημειώνεται, οι εξαγωγές βοείου κρέατος στην Αυστραλία μειώθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τους όγκους του Μαρτίου, φτάνοντας τους 72.500 τόνους βάρους αποστολής (swt), που ισοδυναμεί με πτώση 22% στα επίπεδα του Απριλίου πέρυσι. Οι προμήθειες ζωοτροφών σε μεγάλες περιοχές βοοειδών είναι άφθονες και έχουν επιτρέψει στους παραγωγούς να διατηρήσουν θηλυκό απόθεμα και να περιορίσουν τον αριθμό των βοοειδών που στέλνουν για μεταποίηση. Αν και αυτό είναι θετικό για τους παραγωγούς που επιθυμούν να ανοικοδομήσουν τα κοπάδια, η διαθεσιμότητα του εξαγώγιμου βοείου κρέατος περιορίζεται, με τον όγκο εξαγωγών βοείου κρέατος να είναι πλέον 24% από έτος σε έτος και να φτάσει μόλις τους 272.000 τόνους swt για το έτος έως τον Απρίλιο, πολύ χαμηλότερος από το 358.000 τόνοι swt εξήχθη αυτή τη φορά πέρυσι.

Σε όλες τις κατηγορίες, οι εξαγωγές βοείου κρέατος με σιτηρά παραμένουν σχετικά σταθερές, μόλις 7% σε όγκους του 2020 για το έτος έως τον Απρίλιο. Συγκριτικά, οι εξαγωγές που τρέφονται με χορτάρι είναι πλέον 31% για την ίδια περίοδο. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι κύριες αγορές βοείου κρέατος Aussie, ενώ η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, φαίνεται να αυξάνει τις εισαγωγές από άλλους παραδοσιακούς προμηθευτές .

Η κινεζική αγορά έχει απορροφήσει το 20% περισσότερο βόειο κρέας εισαγωγές κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Νέα Ζηλανδία είναι οι κύριοι προμηθευτές σε αυτή την αγορά, με έτος-προς-Μαρτίου εισαγωγών από κάθε αγορά έως και 33%, 19%, 47% και 28% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές βοείου κρέατος από τον Καναδά έφτασαν τους 1.121 τόνους, + 44% YoY, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.500% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, φθάνοντας τους 31.058 τόνους.