Η ενημέρωση για τις ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες της Κεφαλονιάς από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, τα μέτρα αντιμετώπισης και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής συνάντησης εργασίας με παραγωγούς και οινοποιούς που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, την οποία συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σωτήρης Κουρής.

Στο σύνολό τους οι αμπελοκαλλιεργητες και οινοποιοί της Ρομπόλας, τόσο του Συνεταιρισμού, όσο και ανεξάρτητοι αμπελουργοί, παρουσίασαν τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστησαν οι καλλιέργειες αμπέλου, ελιών, κηπευτικών, καθώς και προϊόντων γης που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.
Με μελανά γράμματα κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχει ελπίδα για τον φετινό τρύγο, αφού καταστράφηκε απόλυτα ο καρπός, κάτι το οποίο τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο εμφανές, ενώ απειλούνται και από τις ασθένειες που θα πέσουν στα κατεστραμμένα αμπέλια.
Θέτοντας ζήτημα επιβίωσης, αφού μετά από 1,5 χρόνο ύφεσης, είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, ζήτησαν την στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να μεταφερθεί στην Κυβέρνηση το θέμα να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν, την πρόβλεψη μέτρων ενίσχυσης της παραγωγής και της προστασίας του φυτικού κεφαλαίου.

Ο κ. Κουρής, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα σημειώνοντας ότι, “η κινητοποίηση της περιφερειάρχη Ροδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, ήταν άμεση για την υποστήριξη των παραγωγών οικονομικά αλλά και συμβουλευτικά με στόχο τη ελαχιστοποίηση των απωλειών σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο”.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εξέφρασε την πεποίθηση πως “οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οινοποιοί και οι παραγωγοί κηπευτικών και σπαρτών θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οικονομικά και ηθικά. Στο πλαίσιο της αποστολής μας δεν είναι μόνο η συμπαράσταση προς τους πληγέντες αλλά η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και βοήθεια στην πρωτογενή παραγωγή και το άνοιγμα των αγορών για την διάθεσή της που αποτελεί τον πλούτο του Ιονίου. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί το πρόβλημα άμεσα επιταχύνοντας διαδικασίες και συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ”.
Η κα Κράτσα ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να φέρει στο αυριανό, Τετάρτη, έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα, με το οποίο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τους παραγωγούς της Κεφαλονιάς με διάφορους τρόπους.