Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα την οικονομική ενίσχυση των αλιέων παράκτιας αλιείας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014- 2021.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, για την ενίσχυση των επαγγελματιών της αλιείας που επλήγησαν από την πανδημία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα βήματα προς την ελευθερία προχωρούν με γοργούς  ρυθμούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε.  Μπροστά μας, έχουμε και μία σειρά από οικονομικές επιπτώσεις σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και στους αλιείς.

«Το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης είναι εδώ, τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν  και για να συνεχίσουν οι αλιείς, στην καινούρια εποχή, με συνθήκες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος», τόνισε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα από 520 εκατομμύρια έχουν δοθεί μέχρι τώρα για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Στον τομέα της αλιείας ενεργοποιήσαμε το μέτρο 3.1.9  που αφορά στην υποστήριξη των αλιέων λόγω της παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, έπρεπε ωστόσο αυτή η παύση των δραστηριοτήτων να τεκμηριωθεί με τρόπο που να μην αμφισβητείται, γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η δορυφορική ένδειξη αυτόματου εντοπισμού σκάφους (VMS).

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός, αρκετά σκάφη τεκμηρίωσαν  την παύση των δραστηριοτήτων τους και πήραν την αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό αλιέων, διαθέτουν τις συγκεκριμένες συσκευές, οπότε, ένας αριθμός αλιέων έμεινε εκτός αποζημιώσεων. «Για μέρος αυτών των αλιέων αναπτύξαμε τη χρηματοδότηση deminimis μέσω της οποίας περίπου 12,5 εκατομμύρια δόθηκαν σε αρκετούς από αυτούς του αλιείς», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια, από κοινού με τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αλιείς γίνεται, γι’ αυτό και επιλέχθηκε η αξιοποίηση των αλιευτικών ημερολογίων ως τρόπος τεκμηρίωσης της παύσης εργασίας. «Με σφραγίδα δημόσιας αρχής, δηλαδή του Λιμενικού Σώματος, αποδεικνύεται ποιές μέρες τα αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν και ποιές είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι».

 «Ανοίξαμε τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να έχουμε άμεσα οριστικές απαντήσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλες τις δυνατότητες ώστε να ενισχυθούν τα αλιευτικά σκάφη που δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη πρόσκληση του μέτρου.

«Η κυβέρνηση δε θα σταματήσει να αναζητά τρόπους -πάντα στο πλαίσιο πρόνοιας των ευρωπαϊκών κανονισμών, εντός του νόμου και των δημοσιονομικών περιθωρίων- να στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» τόνισε ο Υφυπουργός.