Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της δύσκολης και κρίσιμης εβδομάδας που έρχεται για το μέλλον της νέας ΚΑΠ. Τα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ολοκληρώνουν τις τελευταίες διεργασίες τους σε εθνικό επίπεδο για το επικείμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Μαΐου, ενώ Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και προεδρία του Συμβουλίου παίζουν το τελευταίο χαρτί τους γιο τον πολυπόθητο συμβιβασμό στον υπερ-τρίλογο του διημέρου 25 και 26 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο Κανονισμός για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ, το οποίο παραμένει ακόμα σε σημαντικά του άρθρα ανοιχτό.
Οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να ρίξουν νερό στο κρασί τους, αποδεχόμενοι τη συμβιβαστική πρόταση του Συμβουλίου, για κλιμάκωση του μέτρου σε δύο στάδια, αν και προτιμούν να κλειδώσει το ποσοστό του 25% από τις άμεσες ενισχύσεις στα οικολογικά συστήματα από το πρώτο έτος εφαρμογής. Πάντως, ένα νέο ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι σχετικά με την Πράσινη Αρχιτεκτονική έρχεται από το Βέλγιο, που ζητά στο πλαίσιο της μετάβασης από την τρέχουσα στη νέα ΚΑΠ να είναι εφικτή η μεταφορά των πολυετών δεσμεύσεων, που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα οικολογικά συστήματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Πληροφορίες για αναθεωρημένη στάση της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής για τη γεωργία, Πάολο Ντε Κάστρο. «Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέσο στην εβδομάδα θα έχουμε συμφωνία» δηλώνει στην “Υπαιθρο Χώρα”.