Την εμφάνισή του έκανε για άλλη μια φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος ταλαιπωρώντας τους αλιείς της περιοχής.

Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και τρεις μήνες περίπου. Και μπορεί η ύπαρξη του πλαγκτόν να είναι φυσικό φαινόμενο, ωστόσο, προκάλεσε και προκαλεί πολλά προβλήματα στους αλιείς του Θρακικού Πελάγους, που έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Την αλιευτική δραστηριότητα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και τα αμέτρητα μπλε καβούρια, που επίσης έχουν επανεμφανιστεί και καταστρέφουν δίχτυα, τρώνε γόνο, μειώνουν το απόθεμα, οδηγώντας σε απόγνωση τους αλιείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο  όρος φυτοπλαγκτόν (ή φυτοπλαγκτό) προέρχεται από τις λέξεις «φυτό» και «πλαγκτός» που σημαίνει ταξιδευτής-περιπλανώμενος. Περιλαμβάνει όλους τους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς, που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα λιμνών, ποταμών και ωκεανών. Στο Θρακικό Πέλαγος (Πόρτο Λάγος, Φανάρι, Άβδηρα) εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο αναγκάζοντας τους αλιείς να “δέσουν” για καιρό  τελείως τα καΐκια τους ή να περιορίσουν τη δράση τους.

Αίτημα για αποζημιώσεις θέτουν για μια ακόμη φορά οι αλιείς του Θρακικού Πελάγους σημειώνοντας, ότι το εισόδημά τους έχει πληγεί.