Η προέλευση του τσαγιού ξεπερνά τα 5.000 χρόνια, αλλά η συμβολή του στην υγεία, τον πολιτισμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντική. Το τσάι στηρίζει πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μικροκαλλιεργητών και των νοικοκυριών τους.
Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού σε όλο τον κόσμο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού, καλώντας τον FAO να ηγηθεί της πρωτοβουλίας.
Η παραγωγή και η επεξεργασία τσαγιού αποτελούν κύρια πηγή διαβίωσης για εκατομμύρια οικογένειες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ευδοκιμεί σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Προκειμένου να εξασφαλιστούν οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, η αλυσίδα αξίας του τσαγιού πρέπει να είναι βιώσιμη σε όλα τα στάδια, από το χωράφι στο φλιτζάνι.
Το πρόγραμμα Συστήματα Γεωργικής Κληρονομιάς FAO παγκοσμίως ( GIAHS ), έχει ορίσει σχεδόν 60 τοποθεσίες ως δυναμικούς χώρους όπου συνυπάρχουν πολιτισμός, βιοποικιλότητα και βιώσιμες γεωργικές τεχνικές.
Το ήξερες;
Το τσάι είναι ένα από τα παλαιότερα και το πιο καταναλώσιμο ρόφημα στον κόσμο.
Το τσάι διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την εφαρμοζόμενη τεχνική οξείδωσης και ζύμωσης.
Η καλλιέργεια τσαγιού παρέχει απασχόληση και εισόδημα σε εκατομμύρια καλλιεργητές μικρών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι συμπληρώνουν ή ακόμη και αντικαθιστούν την παραγωγή μεγαλύτερων κτημάτων τσαγιού σε πολλές χώρες.
Ενώ τα τρία τέταρτα του παραγόμενου τσαγιού καταναλώνονται στο εσωτερικό, το τσάι είναι ένα ευρέως εμπορεύσιμο και εξαγόμενο προϊόν.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια βιομηχανία τσαγιού σημείωσε ταχεία ανάπτυξη, με αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών παγκοσμίως.
Παρά την αύξηση της κατανάλωσης τσαγιού σε μεγάλες χώρες παραγωγής, η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει χαμηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό σε αυτές τις χώρες.
Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να φέρει πολλά υγιή οφέλη, από αντιφλεγμονώδη έως αντιοξειδωτικά και απώλεια βάρους.
Η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν 4 τοποθεσίες καλλιέργειας τσαγιού που χαρακτηρίζονται ως παγκόσμια σημαντικά συστήματα γεωργικής κληρονομιάς από την FAO.