Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το ψάρι που επιλέγεις στο ψαράδικο είναι όντως φρέσκο, όπως σου το παρουσιάζουν; Το ήξερες ότι υπάρχουν πολύ εμφανή σημάδια σε ένα νωπό ψάρι που δηλώνουν πόσο φρέσκο είναι;
Και όμως, η αλήθεια είναι πως ακόμη και από τα μάτια του και από την πρώτη ματιά που θα του ρίξεις μπορείς να καταλάβεις πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο.

Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για να ξεχωρίσεις τα φρέσκα ψάρια;

Γενική εμφάνιση: Ξεκινώντας, όταν αναζητάς το ψάρι που θα αγοράσεις, θα πρέπει να ελέγχεις το αν είναι λαμπερό με χρώματα ζωντανά και χαρακτηριστικά του είδους. Να είναι υγρό, όταν το ακουμπάς και να μην αφήνει στο δέρμα του αποτυπώματα των δακτύλων σου όταν το πιέζεις ελαφρώς. Το δέρμα του ψαριού θα πρέπει να είναι τεταμένο και καλά προσκολλημένο στη σάρκα, χωρίς να ζαρώνει.

Οσμή: Να ξέρεις πως η οσμή ενός φρέσκου αλιεύματος διαπιστώνεται καλύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα και τα βράγχια. Τα νωπά ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.

Κοιλιακή χώρα: Η κοιλιά του θα πρέπει να είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη στα πλάγια με λέπια γυαλιστερά. Να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλοίωση σε ότι αφορά το χρωματισμό και τη συνεκτικότητα και σε καμία περίπτωση να μη παρατηρείς τυμπανισμό (ναι, αμέ, έχουν και τα ψαράκια), ρωγμές ή κηλίδες.

Λέπια και πτερύγια: Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο αποτελούν τα λέπια του. Μπορεί εσύ να μη τα θέλεις, όμως είναι και αυτά μέρος του ψαριού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά και γυαλιστερά, και να είναι δύσκολη η απόσπαση τους (να μη φεύγουν, δηλαδή με ένα τράβηγμα σου ή ένα χάδι σου) Τα πτερύγια, επίσης, θα πρέπει να είναι προσκολλημένα στο σώμα. Ένα tip ελέγχου για τα πτερύγια είναι να τα ανοίξεις και να περιμένεις να επανέρθουν αμέσως στη θέση τους.

Μάτια: Ο σοφός λαός λέει πως τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Αυτό να ξέρεις ισχύει και στα ψάρια. Θα πρέπει να είναι ζωντανά και λαμπερά, να καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο του ματιού και να μην θολώνουν. Η κόρη θα πρέπει να είναι μαύρη και η ίριδα να χρυσίζει.

Βράγχια: Σημαντικό κριτήριο φρεσκότητας αποτελούν και τα βράγχια. Να τσεκάρεις πάντοτε να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ρόδινο χρώμα, να είναι υγρά, λαμπερά και με ευχάριστη θαλασσινή οσμή.

Σάρκα: Η σάρκα του ψαριού σε ενδιαφέρει περισσότερο από όλα, μιας που αυτή θα καταναλώσεις. Θα πρέπει να είναι λευκή ή ελαφρώς ροδαλήύε (ανάλογα το είδος), ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Τέλος, η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποχωρίζεται δύσκολα από τους γύρω μύες.

Ας δούμε, όμως, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψαριού που δεν είναι και τόσο φρέσκο.

Ένα υποβαθμισμένο ποιοτικά ψάρι έχει έντονη, δυσάρεστη οσμή, που συχνά θυμίζει αμμωνία και παρατηρείται κυρίως στα βράγχια, τα οποία καλύπτονται και από αδιαφανή βλέννη. Η επιφάνεια του σώματος του είναι γλοιώδης (αν το τοποθετήσεις στην παλάμη σου θα γλιστρήσει), αποχρωματισμένη και θαμπή.

Το σώμα του, γενικά δεν είναι στητό και λυγίζει όταν το ψάρι κρατηθεί με τα δάχτυλα σε οριζόντια θέση. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσεις ρυτιδιασμένο και αφυδατωμένο δέρμα που σχίζεται εύκολα. Τα λέπια του αποσπώνται εύκολα και τα πτερύγια εμφανίζονται γλοιώδη. Τέλος, τα μάτια του είναι βυθισμένα και γκρίζα και η σάρκα του έχει ελαφρώς καστανό χρώμα, ενώ τα σπλάχνα εμφανίζονται με σκοτεινό χρώμα κα συνήθως με ρωγμές.

Λοιπόν, τώρα ξέρεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ψάρι την επόμενη φορά.

Πηγή: Savoirville