Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών σε Ημαθία και Πέλλα.

Οι περισσότερες ποσότητες είναι στα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Ημαθίας τα οποία δεν έπαθαν και μεγάλες ζημιές από τους παγετούς, ενώ λίγες είναι οι ποσότητες στην Πέλλα. Στα πεδινά, κάτω στον κάμπο, δεν υπάρχει ροδάκινο ούτε για δείγμα και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «όσες περιοχές της Ημαθίας δεν έχουν χτυπηθεί από τον παγετό έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη (25/5) της συγκομιδή της ποικιλίας Φρανσουά, ενώ ακολουθούν οι ποικιλίες Λολίτα, Μεϊ Κρεστ και Κουίν Κρέστ. Οι τιμές παραγωγού είναι ανάλογες με την ποιότητα του ροδάκινου. Για τα καλής ποιότητας οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό, που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 70 λεπτά. Στη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί πουλάνε με τιμές 1,60 ευρώ το κιλό. Βέβαια οι ποσότητες είναι μειωμένες φέτος και υπάρχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εμπόρους και συνεταιρισμούς για πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια αλλά οι ποσότητες είναι λίγες. Για αυτό οι τιμές είναι αυξημένες και μιλάμε για τιμές ρεκόρ που κυμαίνονται από 1,40 μέχρι και 1,60 ευρώ το κιλό.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών νεκταρινιών Έρλι Μπόμπα. Θα ακολουθήσουν τα Ανδριάνα και τα Μπίγκ Μπάνγκ. Και στα νεκταρίνια αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση. 

Θα πρέπει εδώ να τονίσω ότι οι έμποροι και οι μεσάζοντες ανακοινώνουν τιμές στους παραγωγούς. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι συνεταιρισμοί της περιοχής για να μην χάνουν τα μέλη τους, που λόγω έλλειψης ρευστότητας θέλουν να γνωρίζουν τις τιμές».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «στην περιοχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας επιτραπέζιου ροδάκινου Φρανσουά και της πρώιμης ποικιλίας νεκταρινιού Έρλι Μπόμπα. Η ζήτηση είναι μεγάλη, οι ποσότητες μικρές και οι τιμές υψηλές, όπως το περιμέναμε. Ειδικότερα στα ροδάκινα καλής ποιότητας οι τιμές φτάνουν στα 1,60 ευρώ το κιλό και στα νεκταρίνια κυμαίνονται από 1,60 έως 1,70 ευρώ». 

Για λίγες ποσότητες πρώιμων ροδακίνων κάνει λόγο ο παραγωγός από την Σκύδρα Πέλλας κ. Τάσος Κυραλίδης. Όπως τονίζει «τα πρώιμα ροδάκινα είναι λίγα στην περιοχή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται πάνω από 1 ευρώ το κιλό».