Το πρόγραμμα κατάρτισης και Συμβουλευτικής με θέμα «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία», παρουσίασαν χθες στα ΜΜΕ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο οργανισμός «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” και υλοποιείται σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, είναι ακόμα μία δραστηριότητα στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για την ανάπτυξη νέων κλάδων στην περιοχή μετά την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία.

«Μετά από 1 χρόνο εκπαίδευσης θα μπορούμε να αναφερόμαστε σε άτομα εκπαιδευμένα, ενώ επιδιώκουμε να επαναληφθεί και να μεγαλώσει το πρόγραμμα αυτό και να το ενισχύσουμε περαιτέρω».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Άμπας, σημείωσε πως μια τέτοια δράση «μας πάει ένα βήμα πιο πάνω, ειδικά σε αυτό που ζητάει η Ευρώπη στη νέα εποχή, για πράσινη γεωργία και εξοικονόμηση πόρων».

Για μεγάλη πρόκληση του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να μετατραπεί σε ένα ουδέτερο κλάδο της οικονομίας, έκανε λόγο η υπεύθυνη προγραμμάτων του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» η οποία τόνισε πως δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους να εκπαιδευτούν στην υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στο συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα της έναρξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τη Δυτική Μακεδονία.

«Μας ικανοποιεί πως σε μόλις 8 μέρες που είναι ανοιχτό το πρόγραμμα ήδη υπάρχουν 70 αιτήσεις. Συζητάμε ήδη την επανάληψη του προγράμματος πολύ σύντομα».

Για πίστη στην ικανότητα της νέας γενιάς και την σύμπραξη των τοπικών φορέων ώστε να είναι βιώσιμη η πρωτοβουλία, μίλησε η Εύα Πολυζωγοπούλου, εκ μέρους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Μαρόπουλος, ξεκαθάρισε πως το Ίδρυμα έχει την υποδομή για να στηρίξει ανάλογες δράσεις.

Οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου και στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν, άνεργοι, νέοι γεωργοί και επιστήμονες που έχουν σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: e-ptolemeos.gr