Ακούγεται σχεδόν σαν επιστημονική φαντασία. Αλλά θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά. Ένας σαρωτής που δεν αναλύει μόνο την εσωτερική ποιότητα των φρούτων και λαχανικών. Προβλέπει επίσης πόσο καιρό θα κρατήσουν. “Είμαστε μια απόκλιση από μια μεγαλύτερη εταιρεία. Αναπτύσσει τέτοιου είδους αισθητήρες εδώ και δεκαετίες”, ξεκινά ο Marco Snikkers, Διευθύνων Σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας, OneThird.

“Αναπτύσσουμε αυτό το θέμα ειδικά για την αγορά φρούτων και λαχανικών, συνδυάζοντάς το με τη βάση δεδομένων που χτίζουμε. Αυτό προσφέρει κάτι σημαντικό όχι μόνο στους καλλιεργητές και τους διανομείς, αλλά και στους λιανοπωλητές και τελικά στους καταναλωτές. Ο σαρωτής μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Με βάση αυτό, οι χρήστες μπορούν να αποφασίσουν τι να κάνουν με την παρτίδα”.

Δυναμικοί κωδικοί

Όπως γράφει το freshplaza.com, επί του παρόντος, οι κωδικοί ημέρας τοποθετούνται σε φρέσκα προϊόντα. Αυτά δείχνουν την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του. Για παράδειγμα, το P6 σημαίνει ότι το προϊόν πρέπει να καταναλώνεται εντός έξι ημερών από τη συγκομιδή. Ωστόσο, αυτός είναι ένας στατικός, συντηρητικός μέσος όρος. Το OneThird συνδυάζει όλες τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν. Στη συνέχεια προσθέτει την εσωτερική ανάλυση. Εδώ, το εσωτερικό του φρούτου ή του λαχανικού σαρώνεται και αναλύεται επαρκώς – όλα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Αυτό οδηγεί σε ακριβή εκτίμηση της διάρκειας ζωής.”Η διάρκεια ζωής των προϊόντων ποικίλλει σημαντικά. Οι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν τώρα μια σταθερή διαδικασία με βάση τον κωδικό ημέρας. Μερικές φορές απορρίπτουν φρούτα που θα μπορούσαν να κρατήσουν για δύο ακόμη ημέρες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σαρωτή για να προβλέψουν την πραγματική διάρκεια ζωής τους”, συνεχίζει ο Marco .

“Το αντικείμενο μπορεί, συνεπώς, να πωλείται και να καταναλώνεται. Οι έμποροι λιανικής μπορούν επίσης, για παράδειγμα, να προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις σε προϊόντα με σύντομη διάρκεια ζωής. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυναμικούς κωδικούς διάρκειας ζωής αντί για σταθερούς κωδικούς. Οι δυναμικές προβλέψεις κώδικα λαμβάνουν υπόψη περισσότερους παράγοντες. Έτσι, όλοι στην αλυσίδα τροφίμων μπορούν να λάβουν καλύτερες, ταχύτερες αποφάσεις, βάσει αυτού του κώδικα. “

Τεχνητή νοημοσύνη  

Ο σαρωτής μετρά την εσωτερική ποιότητα ενός προϊόντος. Στη συνέχεια ανεβάζει αυτές τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων. Περιέχει όλους τους γνωστούς αλγόριθμους σχετικά με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Αλλά ο σαρωτής είναι επίσης αυτο-μάθηση. Η μηχανική εκμάθηση σημαίνει ότι οι αλγόριθμοι ενημερώνονται συνεχώς. Μακροπρόθεσμα, ο σαρωτής θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμος για την καταναλωτική αγορά ως εφαρμογή. Οι προγραμματιστές τηλεφώνων ενσωματώνουν ήδη σαρωτές υπερύθρων. Η εφαρμογή διάρκειας ζωής θα μπορούσε τότε να εκτελεστεί εύκολα σε κινητό τηλέφωνο.

Το OneThird που εξοικονομεί κόστος αντλεί το όνομά του από το γεγονός ότι οι άνθρωποι πετούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου φαγητού. “Προς το παρόν, οι εταιρείες οπωροκηπευτικών αγωνίζονται να καθορίσουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων εκ των προτέρων. Αυτό αναγκάζει τους εμπόρους λιανικής πώλησης να απορρίψουν φρέσκα προϊόντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι με άμεσο βάρος των κερδών. Αυτός ο σαρωτής μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια ζωής των φρούτων και λαχανικών πιο δυναμικά. Αυτό σημαίνει λιγότερη σπατάλη και μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους», καταλήγει ο Μάρκο.