Την πεποίθηση ότι η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής θετικών εξελίξεων και αλλαγών στο προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν εξέφρασαν με τις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες της πρώτης διαδικτυακής συζήτησης (Webinar), που υλοποίησε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επίκεντρο την ελληνική τουριστική βιομηχανία και θέμα: “Ελληνικός Τουρισμός: Προκλήσεις και Προτάσεις” για την επόμενη μέρα. 

Στην παρέμβαση του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημείωσε ότι πράγματι υπάρχει συνεχή συζήτηση για το που θέλουμε να πάει ο ελληνικός τουρισμός και έχουν γίνει προσπάθειες για αλλαγή του τουριστικού μοντέλου κλπ, ωστόσο υπογράμμισε ότι έφτασε και η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη. Βέβαια, συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά θα πρέπει να κατασταλλάξουν τα δεδομένα και οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να παρθούν οι ορθές στρατηγικές. Στοίχημα για τον κ. Φραγκάκη παραμένει η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και πως αυτές θα παραμένουν δραστήριες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και πως σχηματικά θα “τυλιχτεί” ψηφιακά το τουριστικό προϊόν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Στο σημείο αυτό ο κ. Φραγκάκης υπενθύμισε ότι η καμπάνια προβολής της Ελλάδας εφέτος “τρέχει” κατά 80% σε ψηφιακό περιβάλλον.

Παραμένοντας στο μέτωπο της επόμενης ημέρας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός ανέδειξε το ρόλο του επιμελητηρίου, που λειτουργώντας προορατικά, όπως είπε, έφερε στο προσκήνια νέα τουριστικά προϊόντα, όπως το ελληνικό πρωϊνό, τα Μπουτικ Ξενοδοχεία αλλά και το οικοσύστημα των ελληνικών Start Up που πρώτη φορά εφέτος ταξίδευσαν στο εξωτερικό και έκλεισαν συμφωνίες με παίκτες της τουριστικής σκηνής. Ο κ. Βασιλικός για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι η επικέντρωση μόνο στην επίτευξη υψηλών νούμερων στις αφίξεις επισκεπτών δεν είναι το παν, αντίθετα προτάσσει την έμφαση στην ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της τουριστικής αλυσίδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αφού τονίζει ότι ο τουρισμός έχει έναν σημαντικό πολλπλασιαστή στην ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να “πυροβολείται” εστιάζει στις μελλοντικές τάσεις που θα επικρατήσουν. Οπως εξηγεί δεν θα μιλάμε στο μέλλον για διακοπές καθώς αυτές θα είναι ενσωματωμένες στον τρόπο ζωής των πολιτών. Η ένοια του ταξιδιού μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά φορολογικής έδρας αλλά και επαγγέλματος αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος.

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Δεληγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου διαδραστικών τεχνών InArts.eu. επικέντρωσε την τοποθέτησή του στα τεχνλογικά μέσα, που θα επικοινωνήσουν το μήνυμα-πρόσκληση στον ξένο επισκέπτη να έλθει στην Ελλάδα. Μάλιστα σημειώνει ότι πλέον με τα σύγχρονα μοντέλα επικοινωνίας (κοινωνικά δίκτυα) και την βοήθεια της τεχνολογίας (παιχνιδικές διαδικασίες-εικονικές παρουσιάσεις κλπ) μπορεί να γίνει προσέγγιση σε στοχευμένα κοινά, με στόχο το Virality (βίντεο το οποίο γίνεται δημοφιλές (κυρίως) μέσω διαδικτυακής διαμοίρασης).

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο του κ. Δεληγιάννη έχει παρουσιάσει μια καινοτόμα μεθοδολογία  για την τουριστική προβολή ενός τόπου, η οποία εκσυγχρονίζεται με την εισαγωγή της διαμεσικής αφήγησης και της παιγνιδικής διαδικασίας. Με αυτήν την καινοτόμα προσέγγιση, ο αυξανόμενος πληθυσμός των ψηφιακών ιθαγενών αναγνωρίζει την ταυτότητα του μέσα από εικονικές προσωπικότητες (avatars) που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιστορίες (storytelling), αποκτά χρήσιμες πληροφορίες που συνδέονται με τα ενδιαφέροντα του, ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, επιβραβεύεται και αποκτά εμπλουτισμένη εμπειρία μόλις επισκεφθεί τον προορισμό. 

Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο κ. Φραγκάκης όσο και ο κ. Βασιλικός με τον κ. Αγγελόπουλο αναφέρθηκαν και στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν χθες, με τον γ.γ. του ΕΟΤ να σημειώνει ότι τα μέτρα για τον τουρισμό, εκτός του ότι ήταν μελετημένα και στοχευμένα με την αγορά, έρχονται σε καλή χρονική συγκυρία. “Τώρα που ανοίγουν οι επιχειρήσεις, θα μπουν στην φετεινή μάχη με καλύτερες προϋποθέσεις”, ανάφερε. Ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι “η κυβέρνηση βλέπει και ακούει” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποιες ανισορροπίες υπάρξουν αυτές θα αντιμετωπιστούν. Από την πλευρά τους ο κ. Αγγελόπουλος ανάφερε ότι το στοίχημα της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων είναι δύσκολο και οι κινήσεις που γίνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο κ. Φραγκάκης επανέλαβε ότι η εφετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, ενώ ο Αλέξανδρος Βασιλικός περιέγραψε ως επιτακτικό το γεγονός, η Ελλάδα να είναι “πράσινη” στον επιδημιολογικό χάρτη έως τα τέλη του μήνα. Από την πλευρά του ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε έμφαση στο τι τουρίστες θα φέρουμε στην Ελλάδα, με γνώμονα ότι αυτοί δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.