Η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας είναι το «θεμέλιο για τη σταθερότητα και την ειρήνη», δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε διαδικτυακό σεμινάριο που φιλοξένησε το Βατικανό συζητήστε τη σχέση μεταξύ σύγκρουσης και πείνας.

Με τίτλο “Τροφή για Όλους: Διατροφικές συγκρούσεις και το μέλλον των συστημάτων τροφίμων”, το διαδικτυακό σεμινάριο διερεύνησε το θέμα της επισιτιστικής ανασφάλειας και των συγκρούσεων και συζήτησε πώς είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί η πείνα και η επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

«Το 2020, τουλάχιστον 155 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σε επίπεδο κρίσης ή χειρότερα, σε 55 χώρες και εδάφη. Τα δύο τρίτα από αυτά ωθήθηκαν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής, προσθέτοντας ότι« όπου υπάρχει εκτεταμένη σύγκρουση και αστάθεια, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια, απώλεια τροφίμων και λιγότερο ανθεκτικά συστήματα γεωργικών τροφίμων ».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, οι παρεμβάσεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα και τη συμπερίληψη των γεωργικών μέσων διαβίωσης και υποστηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της τοπικής ειρήνης, «καθώς αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων».

Για παράδειγμα, ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε στην περιοχή Σαχέλ, όπου οι χώρες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2020 και η ειρήνη παραμένει εύθραυστη σε πολλούς τομείς. «Οι συγκρούσεις και η πείνα ενισχύονται αμοιβαία, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί για να τερματίσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε.

Ο Καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον, Νομάρχης της Δικτατικής για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ξεκίνησε τη συζήτηση, λέγοντας ότι η επισιτιστική ανασφάλεια δεν είναι απλώς η έλλειψη τροφής, αλλά μια σειρά διασυνδεδεμένων παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και πολιτικών.


Ο καθηγητής Stefano Zamagni, Πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, τόνισε ότι τα συστήματα τροφίμων πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους παράγοντες του συστήματος τροφίμων, ειδικά για τους αγρότες, τις γυναίκες, τους αυτόχθονες και τους νέους που συχνά περιθωριοποιούνται. Ο πατέρας Fabio Mussi, PIME, Συντονιστής της Caritas της Επισκοπής της Γιαγούα του Καμερούν, αξιοποίησε τις εμπειρίες του στην Αφρική για να επισημάνει τη σχέση μεταξύ συγκρούσεων, COVID-19 και επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς και να βρει μερικές πιθανές λύσεις.

Πείνα και COVID-19

Ο QU Dongyu επέστησε την προσοχή στον αντίκτυπο που είχε η COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι η πανδημία «αποκάλυψε την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων μας» και τόνισε «την ανάγκη για περισσότερο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα γεωργικών τροφίμων ».

«Τα πολλαπλά σοκ είναι πιθανό να συνεχίσουν να ωθούν περισσότερους ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», είπε, προτρέποντας τους ανθρωπιστικούς, αναπτυξιακούς και ειρηνευτικούς παράγοντες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας μέσω καλά στοχευμένων επενδύσεων που υποστηρίζουν την ειρήνη, εκτός από τη διαρκή ανθρωπιστική αντίδραση.

Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε από τον Cardinal Turkson, ο οποίος τόνισε τον αντίκτυπο που θα έχει η COVID-19 στο υποσιτισμό, προσθέτοντας ότι η ειρήνη του κόσμου εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζουμε την πείνα στον κόσμο.

Η εκδήλωση ήταν η τρίτη και τελευταία σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργάνωσε το Βατικανό για την ανταλλαγή ιδεών, μαρτυριών και της προοπτικής της Αγίας Έδρας για τη δικαιοσύνη των τροφίμων.