Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ενώ ήδη τοποθετήθηκαν και οι πρώτες παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «παγίδες για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού τοποθετήθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας. Η τοποθέτηση θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στις υπόλοιπες όψιμες περιοχές».

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ξεκινάει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στην βόρεια παραλιακή (πρώιμη) ζώνη του Δήμου Αποκορώνου, ενώ θα συνεχιστεί στις επόμενες μέρες και στις υπόλοιπες πρώιμες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να διευκολύνουν τα συνεργεία του ψεκασμού, ενώ γίνεται και μια πρώτη εκτίμηση για την καρποφορία της ελιάς που όπως επισημαίνεται, «δείχνει στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε μεγάλο τμήμα της μεσοπρώιμης πολύ χαμηλή παραγωγή, πολύ κοντά στα όρια της εξαίρεσης από το πρόγραμμα. Επίσης, οι υπόλοιπες περιοχές παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερη καρποφορία από την αναμενόμενη. Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές αυτές το 2020 η καρποφορία ήταν από μέτρια έως μηδενική (ζώνη τσουνάτης) οπότε και αναμενόταν υψηλή καρποφορία κατά την τρέχουσα περίοδο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και της άνοιξης συνετέλεσαν ώστε να υπάρχει χαμηλή καρποφορία.