Ένας υπέροχος άνθρωπος! Αυτό είναι η Μαρία Γκιργκούδη κάτι που το αντιλαμβάνονται όλοι από την πρώτη στιγμή. «Είμαι αγρότισσα με ψυχή. Ζω με τον αγρό, ζω με το φυτό και το προσέχω ανά πάσα ώρα και στιγμή» μας είπε, όταν τη συναντήσαμε στο μικρό της περιβολάκι.

Σαράντα χρόνια καλλιεργεί με πάθος, με αγάπη. «Στερώ από τον εαυτό μου ώρες για να έρθω και να δω τι κάνουν τα φυτά» μας είπε και διακόπτοντας το καθάρισμα στάθηκε να μιλήσει μαζί μας.

«Παντρεύτηκα μικρή, αγροτική η ζωή αλλά η αγάπη μου ήταν πάντα το φυτό. Έχασα τον ένα μου γιο σε τροχαίο, αλλά το φυτό μου έδωσε δύναμη και ψυχή, μου έδωσε ζωή και η εργασία αυτή με έκανε να ξεχνιέμαι» σημείωσε μιλώντας με την ψυχή της. Πεπόνια, κολοκύθια, αγγούρια, ντομάτες έχει φυτεύσει φέτος στο περιβολάκι της. «Μόνο η αγάπη είναι αυτό που σε γεμίζει στην καλλιέργεια και στην παραγωγή. Όχι το κέρδος. Η αγάπη και μόνο με ευχαριστεί. Τα αγαπώ πάρα πολύ τα φυτά. Απορώ πώς οι αγρότισσες δεν αγάπησαν το φυτό. Σκύβω, τα προσέχω. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να βρίσκεις την αιτία, όταν τα βλέπεις να μην πηγαίνουν καλά».

Όπως λέει, με τον άντρα της «ταίριαξαν» σε αυτό. Στα βήματα τους ακολουθεί και ο γιος τους. «Τα νέα παιδιά ασχολούνται πιο πολύ από εμάς. Με το internet ξέρουν ακόμη και την πρόβλεψη του καιρού και έτσι κάνουν τις δουλειές τους πιο προγραμματισμένα. Ξέρουν περισσότερα από εμάς» είπε.

Όπως ανέφερε η κα Γκιργκούδη «Είναι θέμα ζωής η ενασχόληση με τη γη. Κι εμείς προσπαθούμε να μπούμε στο internet, να μάθουμε κι εμείς». Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας; Ρωτήσαμε την ακούραστη αγρότισσα από την Αίγειρο της Ροδόπης. «Ο παραγωγός όταν παράγει κάτι τότε γεμίζει. Δεν είναι μόνο το βαμβάκι, το βαμβάκι είναι «άψυχο». Από αυτό το κτηματάκι μπορεί να έβγαλα και 1.000 αγγουράκια πέρσι. Πολύ παραγωγικό μέρος. Όλες οι φίλες μου ήρθαν να μαζέψουν. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. “Όταν αγαπάς κάτι, το αγαπάς”.

Προσπαθεί να καλλιεργεί βιολογικά. Για τις ψείρες έριξε στάχτη. Σοφία που της έχει χαρίσει η πολυετή ενασχόληση. Τι κι αν τα χρόνια περνούν; Εκείνη συνεχίζει. «Τζάμπα δούλευε και τζάμπα μην κάθεσαι έλεγε ο πατέρας μου και σωστά έλεγε» είπε προσθέτοντας «Με γεμίζει η καλλιέργεια, η παραγωγή και μέχρι το βράδυ να καθίσω δεν θα πω όχι. Τζάμπα δούλευε και τζάμπα μην κάθεσαι λοιπόν αυτό είναι σοφό και αν το κάνουμε όλοι η Ελλάδα θα πλουτίσει».

Πηγή: ert.gr