Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση ένταξης για την επιγραφή “Tulate pike  salad” από τη Ρουμανία στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ). Το “Salată cu icre de știucă de Tulcea” είναι μια κρέμα από λευκό ηλιέλαιο από αυγοτάραχο αναμεμιγμένο με ανθρακούχο νερό και χυμό λεμονιού. Παράγεται στην περιοχή Tulcea, η οποία περιλαμβάνει το Δέλτα της Βιόσφαιρας του Δούναβη, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ρουμανίας.

Το “Salată cu icre de știucă de Tulcea” είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιεί κυρίως πρώτες ύλες από το φυσικό περιβάλλον του Δέλτα του Δούναβη. Η «Salată cu icre de știucă de Tulcea» είναι εμβληματική της τοπικής παράδοσης της επεξεργασίας ψαριών, η οποία πήγε από τη συλλογή και την κατανάλωση ωμών αυγών (τον 19ο αιώνα) στην επεξεργασία τους για χρήση σε σύγχρονες κουζίνες (20ος αιώνας). Αυτό το νέο όνομα θα ενταχθεί στη λίστα 1.760 προϊόντων διατροφής που είναι ήδη προστατευμένα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, το προϊόν “Tulcea pike caviar salad” – Protected Geographical Indication είναι μια κρέμα βασισμένη σε λευκό-κίτρινο ηλιέλαιο, η παρασκευή της οποίας χρησιμοποιεί τουλάχιστον 29% χαβιάρι, εκ των οποίων τουλάχιστον 15% αλατισμένο χαβιάρι με ολικής αλέσεως και μέγιστο 14% αλατισμένο χαβιάρι δέλτα ψαριού, αναμεμιγμένο με ανθρακούχο νερό και χυμό λεμονιού.

Το προϊόν εμφανίζει κρεμώδη και ομοιογενή συνέπεια, στην οποία διακρίνονται ολόκληροι οι κόκκοι χαβιάρι τούρνου. Διαφοροποιείται από άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά πρόσθετα τροφίμων.

Το “Tulcea pike caviar salad” είναι ένα προϊόν που αντιπροσωπεύει την τοπική παράδοση της επεξεργασίας ψαριών και η μέθοδος παρασκευής της είναι συγκεκριμένη για την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.