Η βρετανική απόφαση για μπλοκάρισμα των ελληνικών νησιών, έχει κάνει τους περισσότερους επαγγελματίες να ανησυχούν για την φετινή τουριστική σεζόν. Ο Μάιος και ο Ιούνιος θεωρούνται χαμένποι, και οι ελπίδες στρέφονται πλέον στον Ιούλιο.

«Ενδεχομένως εντάσσεται και σε μια γενικότερη μετά-BREXIT πολιτική, που θέλουν να δείξουν στην ΕΕ, ότι μπορούν να χειριστούν όπως επιθυμούν το θέμα του τουρισμού, επισημαίνει ο Αντώνης Ηλιόπουλος πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης, στην ΕΡΤ.

Η κίνηση τους αυτή καταστρέφει ακόμη και μεγάλες εταιρείες της Βρετανίας, τουριστικούς πράκτορες όπως η TUI και ολόκληρη την δική τους βιομηχανία.

Οι ελπίδες στις ΗΠΑ

Το ενθαρρυντικό για την Σαντορίνη τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος είναι το άνοιγμα των πτήσεων από τις ΗΠΑ. Καταγράφεται έκρηξη της ζήτησης, η οποία οφείλεται σημαντικά στην επιχείρηση προβολής που έγινε από το υπουργείο τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η Αmerican Airlines τον Αύγουστο θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δρομολογίων από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία στην σύνδεση Αθήνας – ΗΠΑ. «Έχουμε επτά πτήσεις από Αμερική κάτι πρωτοφανές», δηλώνει ο κ. Ηλιόπουλος. Ωστόσο, οι μειωμένες αφίξεις από άλλα μέρη της βορείου Ευρώπης περιόρισαν τις κρατήσεις στο 50%.

«Ελπίζουμε από τον Ιούλιο να αρχίσουν οι πτήσεις και από την Γερμανία, που επέβαλε επίσης ένα αυστηρό lock-down, γεγονός που εξηγεί τις χαμηλές πληρότητες. Εν τω μεταξύ, είναι η ιδανικότερη στιγμή για τους Έλληνες να κάνουν διακοπές με καλύτερους οικονομικούς όρους και χωρίς την πολυκοσμία και τον θόρυβο που υπήρχε παλιότερα».

Οι κάτοχοι καταλυμάτων και οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε αναθεώρηση των τιμών και το νησί προσφέρεται για ικανοποιητικές διακοπές.