Η MDA Agricultural Products συνεχίζει τις προσπάθειες για να εγγυηθεί υψηλά ποιοτικά πρότυπα όσον αφορά τη φρεσκάδα”, σύμφωνα με τον τούρκο ιδιοκτήτη, Mustafa Arslan. Αυτό περιλαμβάνει και την παροχή κατάρτισης στους καλλιεργητές για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα.

«Η τουρκική κυβέρνηση και όλοι οι Τούρκοι αγρότες, εξαγωγείς και γεωπόνοι συνεργάζονται για να το εξασφαλίσουν αυτό», δηλώνει στο fruitnet.com ο κ. Αρσλάν.

Το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της κρίσης Covid-19 και του κλεισίματος ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και της αρνητικής επίδρασης στον τουρισμό, πολλές τουρκικές εταιρείες φρέσκων προϊόντων αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες.

“Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με την πώληση όχι μόνο λεμονιών, αλλά όλων των ειδών εσπεριδοειδών», τονίζει ο Mustafa Arslan και προσθέτει: «αυτή ήταν η χειρότερη σεζόν που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ. Τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και η Ανατολική Ασία έχουν δει την ίδια πτώση στην κατανάλωση, επομένως εισάγουν λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια”.
Ο αντίκτυπος στην τουρκική οικονομία ήταν σοβαρός, με όλες τις εταιρείες να υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό και κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Έχουμε δει μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα κόστη – για συσκευασία, εργασία, μεταφορά, ενέργεια, νερό – και δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές μας λόγω έλλειψης ζήτησης σε πολλές αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει επίσης την ικανότητα των εταιρειών να πραγματοποιούν τις απαραίτητες επενδύσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα. «Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε, όσον αφορά τις συσκευασίες μας για παράδειγμα, αλλά δεν είναι εύκολο δεδομένης της οικονομικής κρίσης», λέει ο Arslan.

«Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε νέες λύσεις. Ήδη το κόστος των κουτιών από πλαστικό και χαρτόνι έχει αυξηθεί πολύ σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Όταν τα φρούτα χρειάζονταν νερό, ο καιρός ήταν εξαιρετικά ζεστός χωρίς βροχή. Όταν χρειάζονταν ηλιόλουστο καιρό, η βροχή άρχισε και δεν σταμάτησε», τονίζει ο κ. Αρσλάν και καταλήγει λέγοντας ότι «τον Απρίλιο, είχαμε αρκετή βροχή, αλλά τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, καθόλου βροχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα φρούτα δεν μεγαλώνουν αρκετά, έτσι τα μεγέθη είναι μικρότερα και η παραγωγή μειώνεται. Σίγουρα αντιμετωπίζουμε περισσότερα κλιματικά προβλήματα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε και να βρούμε ανανεώσιμες λύσεις όσον αφορά την ενέργεια, την άρδευση και την παραγωγή”.