Χώρο για μια στροφή στις τουριστικές προτιμήσεις προς τα επισκέψιμα αγροκτήματα και ειδικά εκείνα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου και του κρασιού φαίνεται ότι αφήνει πίσω της η πανδημία, με τις τάσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της πολυαναμενόμενης κλιμάκωσης της τουριστικής σεζόν, να αποτυπώνουν μια απομάκρυνση των τουριστικών ροών από τα αστικά κέντρα.
Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία και μετρήσεις, άνθρωποι στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ελαιολάδου και του αγροτουρισμού με επίκεντρο τον κόσμο της ελιάς, επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι οι τουρίστες, ειδικά μετά την πανδημία, αναζητούν κάτι «διαφορετικό, φυσικό και όχι τυποποιημένο» τονίζει ο Γιώργος Τζιανουδάκης, ελαιοπαραγωγός που διαθέτει στην αγορά το ελαιόλαδο της εκμετάλλευσής του με την ετικέτα Cretanthos.

Μόλις πέρυσι επέκτεινε στον αγροτουρισμό τα ενδιαφέροντα της επιχείρησής του, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Αυτήν την περίοδο δέχεται τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα σε εβδομαδιαία βάση για γκρουπ των έως οχτώ ατόμων που επιθυμούν να περιηγηθούν και να φιλοξενηθούν στο αγρόκτημά του. «Ψάχνουνε εμπειρίες αγροτουριστικής φύσης. Θέλουν να περπατήσουν, να δουν πρωτόγνωρες για αυτούς εικόνες που συνθέτει μια αγροτική εκμετάλλευση. Δεν τους καλύπτει πλέον το τυποποιημένο πακέτο των 5άστερων» εξηγεί στην Agrenda ο κ. Τζιανουδάκης.

Πιο βάσιμα στοιχεία προκύπτουν από την γειτονική Ιταλία, όπου η ετήσια έκθεση για τον τουρισμό στην «Χερσόνησο των Απεννίνων» εκτιμά ότι αφενός οι τουρίστες θα ξεχυθούν με μεγαλύτερο «προϋπολογισμό» στα θέρετρα της χώρας, συγκριτικά με το 2020, αφετέρου ότι οι αποδράσεις προς την ύπαιθρο θα καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ αυτού.

Για την ακρίβεια το 86% των τουριστών σύμφωνα με αυτήν την έρευνα θα εστιάσουν στο φαγητό και το κρασί στις φετινές τους διακοπές, ενώ το 59% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για διαμονή σε αγροκτήματα και αγροτουριστικά καταλύματα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι καταγράφεται ενίσχυση στο τουριστικό ενδιαφέρον γύρω από το παραδοσιακό τρόφιμο, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα πως «οι αγροτικές διακοπές θα μονοπωλήσουν φέτος».