Τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας θα μπορέσουν να αποκτήσουν ταυτότητα, η οποία θα υποδηλώνει τόσο την εντοπιότητα όσο και, πολύ περισσότερο, την ποιότητά τους, αναζήτησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, οι αντιπεριφερειάρχες, αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Δημιουργία Προτύπου Πιστοποίησης των Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το πρότυπο πιστοποίησης σειράς από προϊόντα που αφορούν, είτε τη φυτική παραγωγή ή τη ζωική προέλευση, είτε πρόκειται για προϊόντα μεταποίησης, που επεξεργάστηκε το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσάκνη.

Την ανάγκη «να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας να φτάσουν στα ράφια της κατανάλωσης» σημείωσε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, τονίζοντας ότι «το καλό προϊόν πρέπει να φτάσει στο καλό ράφι». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο, στα τρία βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και οι παραγωγοί τους να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους. «Είναι αναγκαία η πιστοποίηση, η ενθάρρυνση των παραγωγών και η τυποποίηση» είπε ο κ. Σπανός και τόνισε πως «η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια δεν πρόκειται να μείνει μία κούφια δράση», τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν σήματα ποιότητας, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως διαβατήριο για να προχωρήσουν τα προϊόντα στην κατανάλωση».

Ο κ. Σπανός τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια για τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται μία αποσπασματική προσπάθεια, αλλά είναι το μέρος ενός συνόλου ενεργειών οι οποίες εξελίσσονται και οι οποίες έχουν σαν βασικό στόχο να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική γνώση για τυποποίηση μέσα από συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας και εντοπιότητας και «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες το κάθε προϊόν και ο κάθε παραγωγός να έχει στα χέρια του ένα ποιοτικό διαβατήριο για να φτάσουν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή στο καλό ράφι, είτε πρόκειται μέσα στη χώρα είτε πρόκειται για το εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης, κ. Βελισσαρίου, σημείωσε την ανάγκη «να αναδειχθεί η αγροτοδιατροφική κουλτούρα, γιατί έτσι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα» όπως είπε. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η αγροδιατροφική σύμπραξη «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ομπρέλα η οποία αγκαλιάζει το σύνολο της παραγωγής και της μεταποίησης και έχει σαν βασικό στόχο να αποτελέσει το σημείο που θα παντρέψει την θέληση των παραγωγών με τις αγορές».