Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου απάντησε την Παρασκευή στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου σε 4 επίκαιρες ερωτήσεις αναφορικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων, τις αποζημιώσεις των παραγωγών (Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ηλείας) από την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου και την υιοθέτηση σχημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων, όπως το Nutri-Score.
Αναλυτικότερα:

Δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτης, ο ΥφΑΑΤ απάντησε σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 25 κρίσιμων αρδευτικών έργων και τον κίνδυνο απώλειας σχεδόν 350 εκ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απένταξης των ενταγμένων πράξεων. «Οι διαδικασίες για την υλοποίησής τους συνεχίζονται απρόσκοπτα. Αυτό είναι το δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί ευρώ.
Ο ΥφΑΑΤ σχολιάζοντας τον χρόνο ένταξης των 25 αρδευτικών έργων ανέφερε: «Τα έργα εντάχθηκαν στις 2 Ιουλίου του 2019, δηλαδή 7 ημέρες, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να υφίσταται η κατάλληλη προετοιμασία, παρότι το μέτρο «έτρεχε» και τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει συγκεκριμένη θέση επί του ζητήματος, την οποία υποστηρίζει και προωθεί συστηματικά, με συνέχεια και συνέπεια, τόσο σε διμερές και όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Πρωταρχική προτεραιότητα είναι προστασία των ελληνικών προϊόντων και της αναμφίβολης διατροφικής τους αξίας στο πλαίσιο και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ συστήνεται συμβουλευτική ομάδα για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα της των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», με κυρίως αντικείμενο την παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων. Την συμβουλευτική ομάδα θα στελεχώνουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Βασικές επιδιώξεις είναι αρχικά η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο Ε. Ε. και το σχετικό σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες αναφορικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό. Παράλληλα, επιδιώκουμε το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του, καθώς και τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

3η& 4ηΕπίκαιρη
Στόχος μας και οι πληγέντες αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια
Σε σχετικές επίκαιρες της Βουλευτού της ΝΔ κα. Αυγερινοπούλου και του Βουλευτού της ΝΔ κος Καππάτου για την στήριξη των παραγωγών της Π.Ε Ηλίας και Π.Ε Κεφαλληνίας αντίστοιχα, που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου 2021, ο κ. Οικονόμου τόνισε την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα.
Όπως διευκρίνισε σκοπός του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης είναι η θωράκιση και η ενίσχυση των καλλιεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα τους μπροστά και στην πρόσκληση της κλιματικής αλλαγής. «Στόχος μας είναι και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις της 15ης Μαΐου να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια», τόνισε ο ΥφΑΑΤ, αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία και για τις 2 περιοχές.

Ο ΥφΑΑΤ πρόσθεσε ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν μετά την συγκομιδή των προϊόντων δηλαδή την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά. Όταν σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι εδώ και αύριο, γι’ αυτό ο ολικός μετασχηματισμός του αγροτικού μοντέλου της χώρας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό.