Στις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Ν. Μαγνησίας, περιόδευσε, μαζί την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μ. Μακρή, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Λυκουρέντζου ήταν να συζητήσει και να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους αγροτικούς φορείς αλλά και τους αγρότες και καλλιεργητές για τα ζητήματα του Οργανισμού, όπως η επιτάχυνση της ευκρινούς καταγραφής των προβλημάτων, η τάχιστη προώθηση του εκτιμητικού έργου του Οργανισμού και, τέλος, η αντιμετώπιση των περιπτώσεων των ζημιών, οι οποίες τυπικά δεν εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, στην σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού συζητήθηκαν τα εξής θέματα: οι εκτεταμένες ζημιές από τους παγετούς σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε όλη την επικράτεια και, συγκεκριμένα, στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του Δ. Αλμυρού, η οικονομική στήριξη του ΕΛ.Γ.Α. από την κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αποζημιώσεις έναντι των παραγώγων, η εξόφληση των αποζημιώσεων εφάπαξ, και όχι σε δόσεις, όπως ίσχυε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τέθηκε το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής στη καλλιέργεια της ελιάς και της αντίστοιχης οικονομικής ζημιάς, που υπάρχει στους παραγωγούς και της οικονομίας της περιοχής, γενικότερα. Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε ζημιωμένο από τον παγετό κτήμα με ελιές και εντοπίστηκαν οι ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, επισημάνθηκαν οι μειωμένες παραγωγές των σιτηρών, πρωτόγνωρες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α. Έγινε αναφορά στο γενικευμένο πρόβλημα των μειωμένων αποδόσεων που παρατηρείται, τόσο στο Ν. Μαγνησίας όσο και σε όλη τη Θεσσαλία, με πιθανότερες αιτίες τον συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθήκων (ανομβρία, παγετός, υψηλές θερμοκρασίες) και ασθενειών. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καναλίων, συζητήθηκε με φορείς και παραγωγούς το πρόβλημα του παγετού στα αμύγδαλα. Τονίστηκε ότι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πλήττονται τα αμύγδαλα της περιοχής (μονοκαλλιέργεια) και κατ’ επέκταση και το μοναδικό εισόδημα των παραγωγών.

Κατά την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου από το χαλάζι, στις 14/6/2021, έγινε επιτόπιος έλεγχος σε ζημιωμένες καλλιέργειες αμπελιών και ελιών, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών και ζητήθηκε να επισπευσθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, ώστε με το κλείσιμο της αναγγελίας να ξεκινήσουν οι εξατομικευμένοι έλεγχοι σε είδη που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (π.χ. κηπευτικά). Επιπλέον, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα ξεκινήσουν, το συντομότερο, και οι έλεγχοι σε καλλιέργειες αμυγδάλων, που επλήγησαν από τους παγετούς του χειμώνα και της άνοιξης.

Στο Πήλιο και, συγκεκριμένα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στην ελαιοκαλλιέργεια για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως το σφοδρό πέρασμα της «Μήδειας» τον περασμένο Φεβρουάριο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, καθώς και ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την ακαρπία και την εκτεταμένη φυλλόπτωση των ελαιόδενδρων. Ο κ. Λυκουρέντζος ο οποίος, είχε, ήδη, άριστη και πρωτογενή γνώση του προβλήματος, τόνισε ότι αναγνωρίζει, πλήρως, το πρόβλημα και την αιτιολογημένη αγωνία των αγροτών και, ήδη, ο οργανισμός αναζητεί, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε με νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο να αποκατασταθούν, οι ζημιές, που υπέστη ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και της χώρας, γενικότερα.

Επιπρόσθετα, σε ερωτήσεις των συνεταιριστών αλλά και των αγροτών για την αποζημίωση των οπωροφόρων καλλιεργειών (ροδάκινα, βερύκοκα, αχλάδια κ.λπ.), ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε πως, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται, ρητά, από τον κανονισμό του οργανισμού η αποζημίωση των περιπτώσεων αυτών, καθότι οι καλλιέργειες αυτές βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο όταν επλήγησαν από τον παγετό, εντούτοις, θα προωθηθεί, σύντομα, από το Υπουργείο, πρόταση νόμου στη Βουλή που θα επιτρέψει την αποζημίωση και των συγκεκριμένων καλλιεργειών με δεδομένο ότι θα ήταν άδικη η εξαίρεσή τους πριν την οριστική ανθοφορία των δένδρων λόγω μερικών ημερών που μεσολάβησαν.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, περιοχή στην οποία εδρεύει ο αγροτικός συνεταιρισμός ZAGORIN, ο οποίος, επανειλημμένως, σε συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, έχει θέσει το αίτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε να συμπεριλάβει και την συγκεκριμένη περιοχή στην νέα σύμβαση δεδομένου ότι στην ισχύουσα, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνεται. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι θα μεριμνήσει για την θετική αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων, που απασχολούν τον αγροτικό συνεταιρισμό, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και σε γενικότερα ζητήματα που προβληματίζουν τους αγρότες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι η πληρωμή των προκαταβολών για τις ζημιές και στο ύψος του 40%, που προκλήθηκαν από τον παγετό την Άνοιξη του 2021, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του Ιουλίου, σύμφωνα, πάντα, με την πρόοδο του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ. Σημείωσε, επίσης, ότι παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωση του οργανισμού, ήδη, έχει προσληφθεί μεγάλος αριθμός γεωπόνων εκτιμητών ώστε οι εκτιμήσεις και τα πορίσματα των ζημιών να ολοκληρώνονται με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.