Διεύρυνση και αύξηση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εγκαινιάζοντας μαζί με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λέσβο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέας Λυκουρέντζος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην βελτίωση της οικονομικής θέσης του ΕΛΓΑ με την ενίσχυση των πόρων του από την παρούσα Κυβέρνηση που του έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιεί ολοκληρωμένες πληρωμές, σε σχέση με το παρελθόν που γινόταν τμηματικά. Υπογράμμισε επίσης την αύξηση των περιπτώσεων καταστροφών στην παραγωγή, λόγω των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων και της Κλιματικής Αλλαγής , τις οποίες καλείται να αποζημιώσει ο Οργανισμός, με την απαραίτητη συμβολή πάντα της Κυβέρνησης. Ενώ όπως είπε το πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας του Οργανισμού περιλαμβάνει την οικονομική ευρωστία, πληροφοριακά συστήματα και αύξηση της χρηματοδότησης του Οργανισμού από Ευρωπαϊκούς πόρους, με αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης από τους συμμετέχοντες τέθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι του νησιού και έγιναν επισημάνσεις και προτάσεις επ’ αυτών, καθώς κατά γενική ομολογία η κατάσταση ιδιαίτερα με τον ελαιώνα της νήσου είναι δύσκολη.

Μετά τη Σύσκεψη με τους Παραγωγικούς φορείς, παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κάλεσε όλους να στηρίξουν την λειτουργία του Γραφείου που δημιουργήθηκε και δεσμεύθηκε στα εξής:

• Τη εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, για τις καταστροφές που υφίστανται οι Παραγωγοί της Λέσβου λόγω των συνεπειών των Κλιματικών Συνθηκών, που θα χρηματοδοτηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α.

• Την αύξηση των αποζημιώσεων με σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο χρηματοδοτήσεις, για το οποίο καταβάλλεται ήδη προσπάθεια από κοινού με όλες τις χώρες της Μεσογείου, να βελτιωθεί .

• Την διεύρυνση των αποζημιώσεων για Παγετό, χαλάζι και άλλες απώλειες.

• Την εξέταση όλων των αιτημάτων που τέθηκαν από τους Αγροτικούς φορείς.

Τέλος την ικανοποίησή του για την όλη προσπάθεια εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος επεσήμανε ην ανάγκη ενίσχυσης του Γραφείου με Κτηνίατρο και την παροχή της απαραίτητης εξειδικευμένης γνώσης προς τους υπαλλήλους που θα λειτουργούν τις υπηρεσίες του Οργανισμού.