Εντός του καλοκαιριού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προγραμματίζει δύο εκδηλώσεις σε δύο πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πιθανόν σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, για την ενημέρωση σε θέματα Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ-, αλλά και πιστοποίησης τοπικών προϊόντων.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, για το κονδύλι, ύψους 19,3 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα, για την νέα περίοδο 2021-2027.
«Το στοίχημα για τον Πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός του. Όπου πράσινο η ένταξη όλο και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και τη λελογισμένη χρήση νερού. Ο στόχος είναι μέσω συγκεκριμένων δράσεων να προστατευθεί το περιβάλλον και να μειωθούν οι εκρήξεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε.
Οι κατευθύνσεις είναι προς την Βιολογική Γεωργία που το ποσοστό παραγωγής θα πρέπει να ανέλθει στο 25%!
Επίσης, σε μια σειρά χρηματοδοτήσεων που θα αφορούν σε εναλλαγή καλλιεργειών, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά και στη μεταφορά τους. Κατευθύνσεις για αξιοποίηση της Γεωργίας Ακριβείας, όπου μέσω διαδικτύου και ειδικών αισθητήρων, θα γνωρίζει τις εργασίες και τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες που θα πρέπει να γίνουν πότε και που ακριβώς.
Στις κατευθύνσεις και στόχους της ΚΓΠ εντάσσονται φυσικά και τα συνεργατικά σχήματα, τα οποία επιδοτούνται επι πλέον με 20%.
«Αν για παράδειγμα στη Θράκη, ξεκινήσει μια ομάδα παραγωγών ή ένας Συνεταιρισμός, οι χρηματοδοτήσεις από την ΚΓΠ, μπορεί να φτάσει λόγω μειονεκτικών περιοχών να αγγίξει και το 65%, συν το 20% το επι πλέον ποσοστό, η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 85%», τόνισε ο κ. Μπαγινέτας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών –ΑΦΦ-, υπογράμμισε πως ΝΑΙ είναι ένας δυναμικός κλάδος με προοπτική στην Ελλάδα, που πρέπει να στηριχθεί και εξετάζουν τους τρόπου στο Υπουργείο.
Τέλος ο κ. Μπαγινέτας στάθηκε και στο Ταμείο Αγροτικών Επενδύσεων, ύψους 450 εκ ευρώ- από το Ευρωπαϊκό Ταμείο- που όλες οι συστημικές Τράπεζες το διαθέτουν, όπως και κάποιες Συνεταιριστικές τονίζοντας πως: «Μέσω αυτής της δυνατότητας χορηγούνται δάνεια για τους Αγρότες, χαμηλότοκα και με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής».
πηγή: ertnews.gr