Η τελευταία περιφερειακή επισκόπηση της Αφρικής του Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή ζητά να μετασχηματιστούν τα συστήματα γεωργικών τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι η υγιεινή διατροφή θα είναι πιο προσιτή για τους ανθρώπους στην Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Αφρικανοί αντιμετωπίζουν μερικά από τα υψηλότερα έξοδα τροφίμων σε σύγκριση με άλλες περιοχές με παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης. Τα θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ζωικές πρωτεΐνες, είναι σχετικά ακριβά σε σύγκριση με τα βασικά όπως τα δημητριακά.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του αφρικανικού πληθυσμού δεν μπορούν να αντέξουν μια υγιεινή διατροφή φρούτων, λαχανικών και ζωικών πρωτεϊνών και περισσότεροι από τους μισούς δεν μπορούν να προσφέρουν μια θρεπτική διατροφή, η οποία παρέχει ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για τη διατήρηση της βασικής υγείας.