Την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΕΔΑ στην Ξάνθη την Πέμπτη 1η Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα.

«Για εμάς στη ΔΕΔΑ, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, “θαμμένα” και ανενεργά», τόνισε ο κ. Τσάκας στην ομιλία του.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από συμβολική αξία, το έργο έχει και τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Μια εποχή που στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν θα υπάρχει ενεργειακή απομόνωση. Θα τη θωρακίσουμε ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ τον σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Βασίλης Κοτρώνης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής περιφέρειας.
«Το μέλλον της χώρας χτίζεται από μικρές και μεγάλες νίκες σαν τη σημερινή. Νίκες που αφορούν τους πολίτες, που βελτιώνουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής τους, που δίνουν επαγγελματικές προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Εμείς στη ΔΕΔΑ, ακολουθώντας το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσπαθούμε να φθάνουμε εκεί που δεν μπορούμε, δίνοντας ενέργεια στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.

Η «ταυτότητα» του έργου

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας.
Η εκκίνηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ γίνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Συνολικά, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.