Η ιστορία του ορεινού τρεξίματος ξεκινάει και γράφεται στον «τόπο πίσω από το βουνό». 11 χρόνια πριν το Zagori Mountain Running, έκανε τα πρώτα του βήματα μεταφέροντας σταδιακά τις μοναδικές πολιτιστικές και αθλητικές εικόνες του Ζαγορίου και ολόκληρης της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο. Στις 23-25 Ιουλίου 2021, το Ζαγόρι αναγεννιέται με το επετειακό Zagori Mountain Running που κλείνει τα 10 χρόνια αγώνων του και επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ με πολλές εκπλήξεις.

Το Ζagori Mountain Running, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτισμικής αρμονίας της Ηπείρου, που συνδέει την ξεχωριστή γεωγραφική, ιστορική και αρχιτεκτονική ενότητα του Ζαγορίου και αναδεικνύει τα 46 χωριά, με το ιδιαίτερο φυσικό τους κάλλος και φυσικά τον ζεστό χαρακτήρα των ανθρώπων που το έχουν αγκαλιάσει μέχρι σήμερα.

Το Zagori Mountain Running είναι μια διοργάνωση πολλών ταχυτήτων που καλύπτει τόσο τις ανάγκες των πιο απαιτητικών δρομέων ορεινού τρεξίματος όσο και εκείνων των αθλητών που δοκιμάζουν ερασιτεχνικά τις δυνάμεις τους, συνδυάζοντας την άθληση με την ψυχαγωγία. Η φετινή επετειακή έκδοση περιλαμβάνει τις γνωστές και παραδοσιακές διαδρομές TeRA 80km και Marathon 44+ καθώς και δύο ολοκαίνουριες διαδρομές αυτές των Half Marathon 21km και Entry Race 10km με σημείο εκκίνησης και τερματισμού στο Τσεπέλοβο.