Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu, επανέλαβε την Τρίτη (27/7) το αίτημά του για περισσότερες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές και δράσεις για τον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας στην Προ-Σύνοδο Κορυφής του τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων.

Έκανε έκκληση σε μία από τις ειδικές εκδηλώσεις της Προ-Διάσκεψης που διοργάνωσαν ο FAO και η Ιταλία « Από τη Δήλωση της G20 Matera έως τη Σύνοδο Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων: Ένα Πλαίσιο για Αναδυόμενους Συνασπισμούς Δράσης », μετά την ίδια πρόσκληση στις προεδρίες της G20 Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Υπουργοί Ανάπτυξης συνήλθαν τον περασμένο μήνα, όπου – για πρώτη φορά – την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής ήταν στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης, με αποκορύφωμα την δήλωση του Matera – δήλωση από τους υπουργούς του G20, FAO και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και των εταίρων για την υποστήριξη γεωργικών μετασχηματισμός συστημάτων τροφίμων και υπερνίκηση προκλήσεων για τον τερματισμό της πείνας

“Επιτρέψτε μου να επαναλάβω το κύριο μήνυμά μου ξανά: Πρέπει να ξαναστρέψουμε τις ενέργειές μας και τις επενδύσεις μας σε αγροτικές περιοχές”, δήλωσε ο Qu. «Η επένδυση στον τομέα της γεωργίας είναι η λύση για την εξάλειψη της πείνας».

Το μήνυμα του Qu έρχεται εν μέσω μιας δραματικής επιδείνωσης της παγκόσμιας πείνας το 2020, μεγάλο μέρος του πιθανότατα σχετίζεται με την πτώση του COVID-19. Σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα από τον FAO και τους συνεργάτες του , περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού – έως και 811 εκατομμύρια άτομα – αντιμετώπισαν πείνα πέρυσι – έως 161 εκατομμύρια άτομα περισσότερο από ό,τι το 2019.

Η πανδημία προκάλεσε επίσης μείωση του εισοδήματος που σχετίζεται με την εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση και επηρέασε αρνητικά τα εισοδήματα των αγροτικών νοικοκυριών σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές. Ογδόντα τοις εκατό των φτωχότερων στον κόσμο, ή 600 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρώπης – ζουν σε αγροτικές περιοχές, εργάζονται στον γεωργικό τομέα, αλλά πάντως κοιμούνται πεινασμένοι.