«Με ραχοκοκαλιά τη νέα ΚΑΠ, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις” τονίζει σε συνέντευξή του ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, τη χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, σημειώνοντας ότι φέρνει 19,3 δις στους Έλληνες αγρότες.

«Με ραχοκοκαλιά τη νέα ΚΑΠ, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Στόχοι μας; Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. Να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι. Να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους. Από την ισονομία, τον ορθολογικό σχεδιασμό και τη δίκαιη κατανομή πόρων, τελικά κερδίζουν όλοι» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιβανός περιγράφει στη Realnews και το σχέδιο στήριξης των νέων αγροτών: «Η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Στο νέο μέτρο για τους νέους αγρότες υπερδιπλασιάσαμε το ποσό της δημόσιας δαπάνης -από τις 15.000 στις 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ενώ στη νέα ΚΑΠ, αυξάνουμε κατά 50% το ποσοστό του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες».

Ο ΥΠΑΑΤ μιλά επίσης για τις αποζημιώσεις από τον παγετό και πότε θα δοθούν: «Άμεσα θα λάβει ο κάθε δικαιούχος την προκαταβολή που μπορεί να φτάνει έως 40% της αποζημίωσης. Και με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό. Κανείς παραγωγός που επλήγη από τον παγετό δεν θα μείνει χωρίς δίκαιη αποζημίωση. Οι εκτιμήσεις είναι εξατομικευμένες και αντικειμενικές. Αλλά προσοχή: κι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς. Δεν θα επιτρέψω ούτε να αδικηθεί, ούτε να αδικήσει κανείς».