Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ) βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα παλαιότερα συνεταιριστικά σχήματα της Ελλάδας. Το 70% της παραγωγής του εξάγεται σε συνολικά 27 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ).

Ωστόσο οι υπεύθυνοί του δεν «επαναπαύονται στις δάφνες τους» και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, με τα οποία θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τον ΕΟΣ.

Μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο για τα μελλοντικά σχέδια ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Ιωάννης Σκούτας, δήλωσε ότι κύριες στοχεύσεις αποτελούν η «διατήρηση της αμπελουργίας, η ταύτιση του συνεταιριστικού σχήματος της Σάμου με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας, η ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων, η διαρκής ποιοτική αναβάθμισή τους αλλά και η δημιουργία νέων, όπως η φετινή σειρά των “Άθικτων Οίνων” (Natural Wines), οι οποίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή».

Παράλληλα επιδίωξη όλων είναι η αύξηση του μεριδίου των σαμιακών οίνων στην παγκόσμια αγορά οίνου και «η διαρκής επέκταση σε νέες αγορές, ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΕΟΣ Σάμου και η αύξηση των πωλήσεων προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών μελών του».

Τέλος, μιλώντας για το μέλλον του Μουσείου ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου σημείωσε ότι προσανατολισμός τους είναι η «εφαρμογή προγραμμάτων επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε το σύνολο της ιστορίας του τόπου, που ταυτίζεται σχεδόν με την αμπελοοινική ιστορική εξέλιξη, να γίνει “κτήμα” όλων των επισκεπτών».