«Δύσκολα αποτυπώνεται η απογοήτευση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου που είδαν την εναπομείνασα παραγωγή τους, μετά τις ζημιές από τους διαδοχικούς παγετούς της άνοιξης, να καταστρέφεται κυριολεκτικά στο “πάρα πέντε”, πριν τη συλλογή, από χαλάζι και ανεμοθύελλα».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «το μπουρίνι ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, άλλα και της χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες, κυρίως στον Τύρναβο, το Αργυροπούλι, τον Αμπελώνα, το Δαμάσι και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές στην Ελασσόνα. Οι μεγάλης έντασης άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα, έσπασαν κλαδιά και κατά περιπτώσεις εκθεμελίωσαν ολόκληρες σειρές δένδρων σε κτήματα με οπωροφόρα, ακόμα και σε υποστηριζόμενες καλλιέργειες όπως τα αχλάδια σε διαμόρφωση παλμέτας και τα γραμμικά αμπέλια. Από την ισχυρή ανεμοθύελλα δεν γλύτωσαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα και άλλου είδους μόνιμες εγκαταστάσεις και υποδομές, με αποτέλεσμα και οι κτηνοτρόφοι να “μετρούν πληγές”.
Επιπρόσθετα, κατά τόπους, η ανεμοθύελλα συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση, η οποία “μαγάρισε” την παραγωγή και εκμηδένισε τις ελπίδες των πληγέντων αγροτών να έχουν έστω μειωμένα έσοδα φέτος. Υπάρχουν αγρότες που η λειψή από την επίδραση των παγετών παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που το κομμάτι της παραγωγής τους που γλύτωσε από τον παγετό, το αποτελείωσε το μπουρίνι και μάλιστα ελάχιστα πριν τη συγκομιδή.
Εύλογα οι αγρότες, αναμένουν από την πολιτεία να προβεί άμεσα στην αποτύπωση των ζημιών και σύντομα σε καταβολή αποζημιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του καιρού».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;
  2. Υπάρχει η δυνατότητα να επισπευθεί η καταβολή προκαταβολών στις περιπτώσεις των αγροτών που αποδεδειγμένα υφίστανται πολλαπλές και μεγάλες ζημιές στην παραγωγή τους;

Oδηγίες φυτοπροστασίας για τα αμπέλια
Από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου εκδόθηκε ανακοίνωση με οδηγίες φυτοπροστασίας για τα αμπέλια που έχουν πληγεί από το χαλάζι. Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγος αναφέρονται τα εξής:
“Λόγω πρωιμότητας της καλλιεργητικής περιόδου στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή κυρίως στις πρώιμες ποικιλίες καθώς και στα αμπελοτεμάχια της ποικιλίας μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου και να γίνει επέμβαση με σκευάσματα υγρού χαλκού”.