Σύμφωνα, με τις αναγγελίες εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS στο εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές από 1/5 έως 27/8 ανέρχονται:

α) των κερασιών σε 36.008 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερίκοκων σε 14.202 τόνους -31,2%,

γ) των ροδάκινων 32.804 τόνους -65,7%.

Στο μεταξύ η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά έχει τελειώσει η εμπορική τους περίοδος, με 210.646 τόνους +3,7% καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 19.650 τ. -1,9% και με τις κύριες εκ των ποικιλιών. Η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη μέχρι τώρα και έχουμε εξάγει τις ίδιες ποσότητες την ίδια περίοδο πέρυσι με τις τιμές να είναι καλές. Με την επιστροφή των αδειούχων η ζήτηση θα βελτιωθεί.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές θα αποτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση. Η δραστική μείωση της παραγωγής την φετινή περίοδο και η χαμηλότερη προσφορά καλλιέργησε προσδοκία για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, η οποία επετεύχθη πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως στο σύνολό της αξίας την μείωση των εξαχθεισών ποσοτήτων. Όσον αφορά την εξαγωγική -παραγωγική περίοδο πεπονιών και καρπουζιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή που συνδέεται με μια συμπεριφορά τιμών κάτω από εκείνες που κατεγράφησαν σε προηγούμενες περιόδους, παρά την καλή απόδοση στις εξαγωγές με ρεκόρ σε σύγκριση και με το 2020», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.