Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 προβλέπεται να φθάσει τα 2.788 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον FAO.
Η παγκόσμια παραγωγή σίτου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7%, σε 769,5 εκατομμύρια τόνους φέτος, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων των παρατεταμένων συνθηκών ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική καθώς και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Καζακστάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2021, σε 1.499 εκατομμύρια τόνους, ακόμη και αν η παραγωγή στη Βραζιλία αναμένεται να συρρικνωθεί. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού φαίνεται να αυξάνεται κατά 0,9% σε ετήσια βάση και να φθάνει σε υψηλό όλων των εποχών τους 519 εκατομμύρια τόνους, που ενισχύεται από τις αποδόσεις ρεκόρ που αναφέρονται για το Βιετνάμ.
Ο FAO προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2021/22 θα αυξηθεί κατά 1,4% από την προηγούμενη περίοδο εμπορίας σε 2.809 εκατομμύρια τόνους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση στη χρήση ζωοτροφών καθώς και την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων. Η πρόβλεψη του Ιουλίου για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών έως το τέλος των εποχών το 2022 μειώθηκε στους 809 εκατομμύρια τόνους, μείωση 0,9% από τα επίπεδα ανοίγματος.
Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχουν καταγραφεί, ενώ ο ξηρός καιρός αναμένεται να συμπιέσει τα αποθέματα σίτου – με τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο των οκτώ ετών και τα καναδικά να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο 40 χρόνια. Συνολικά, ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση για τα σιτηρά προβλέπεται στο 281%, από 29,9% το 2021/22 «αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια σχετικά άνετη προσφορά από ιστορική άποψη», ανέφερε ο FAO.
Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών αναμένεται τώρα να μειωθεί το 2021/22, συρρικνωμένο κατά 1,3% σε 466 εκατομμύρια τόνους με προβλεπόμενες μειώσεις του σιταριού και των χονδροειδών σιτηρών που αντισταθμίζουν το αυξανόμενο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού.