Ένα πρωτοπόρο ερευνητικό πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο «MilkQuality στην Αγροδιατροφή» έρχεται να δώσει λύσεις στους κτηνοτρόφους και στη βιομηχανία τροφίμων, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του νωπού γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων με εφαρμογή προχωρημένων μοριακών και στατιστικών μεθόδων.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία πιστοποιημένη Ερευνητική Υποδομή (ΕΥ) πανελλαδικής εμβέλειας με σύγχρονο εξοπλισμό, η οποία θα στοχεύει, όπως τονίζει σε άρθρο του στο περιοδικό “ΕΠΙ ΓΗΣ” της τράπεζας Πειραιώς ο Δρ Μάριος Ματαράγκας (Μοριακός Μικροβιολόγος Γάλακτος, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων-Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων,ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) στην αναβάθμιση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων μέσω της μείωσης των περιπτώσεων υποκλινικής μαστίτιδας λόγω βελτίωσης της υγιεινής του μαστικού αδένα αιγοπροβάτων γαλακτοπαραγωγής.

Η μαστίτιδα αποτελεί ένα συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα, με κύριους αιτιολογικούς παράγοντες τα βακτήρια, με μεγάλες οικονομικές απώλειες και επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Η τρέχουσα αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών (πρόληψη και θεραπεία). Αυτή η πρακτική έχει υψηλό κόστος, συχνά δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά που οφείλεται στην αλόγιστη χρήση τους και υπάρχει ο κίνδυνος παρουσίας υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο γάλα.

Η ΕΥ θα διαθέτει εξοπλισμό μικροβιολογικών, φυσικοχημικών και μοριακών αναλύσεων του γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης (κρέας και κρεατοσκευάσματα). Εκτός του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ΕΥ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προβλήματα και σε άλλους τομείς της Αγροδιατροφής, όπως είναι το κρέας ή το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα αυτών.