Η Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα Αγροτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η σύνδεσή της με τον αγροτικό κόσμο για περισσότερα από 100 χρόνια και η πανελλήνια απήχησή της την κάνουν πραγματικά μοναδική.
Η εκπαίδευση και η εξάσκηση των σπουδαστών γίνεται σε σύγχρονες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Η Σχολή διαθέτει:
• Εργαστήρια Χημικά και Μικροβιολογικά, όπου διδάσκονται και πραγματοποιούνται οι αναλύσεις.
• Τυροκομείο, το οποίο διαθέτει κωδικό έγκρισης και είναι ειδικά πιστοποιημένο για να παράγει τυριά ΠΟΠ, π.χ. φέτα.
• Εργαστήριο γιαούρτης, παγωτού και επιδορπίων από γάλα.
Η Σχολή συνεργάζεται με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παράγουν προϊόντα με γάλα από ζώα σπάνιων αυτοχθόνων φυλών και με γάλα από ορεινή βόσκηση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα που παράγονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν καταναλώνονται από τους μαθητές προσφέρονται κυρίως σε απόρους μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ.
Η συνεχής πρακτική ενασχόληση των σπουδαστών μας, η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών σε τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες, εργαστήρια γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και η συμμετοχή τους σε εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ.ά. έχουν ως αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να εργαστούν μόλις αποφοιτήσουν.
Εκτός από την παραδοσιακή τυροκομία οι μαθητές ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου για τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσής τους προϊόντα με λιγότερα λιπαρά ή με
λιγότερο αλάτι, λειτουργικά τρόφιμα με χρήση προβιοτικών πληθυσμών, σύνθετα τρόφιμα μετά από προσθήκη υπερ-τροφών, αντιοξειδωτικών κ.ά.
Η εκπαίδευση, η διαμονή και η διατροφή παρέχονται δωρεάν κυρίως σε παιδιά αγροτικών οικογενειών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Γαλακτοκομική Σχολή είναι μέλος -Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο FACEnetwork των μικρών τυροκομείων και των κτηνοτρόφων-οικοτεχνών https:// www.face-network.eu/members. Μέσω του Δικτύου δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα γύρω από την εκπαίδευση στην Τυροκομία όπως το Teeacheesy https://www.teacheesy.eu/ tools/pdf και το FACEinitinere https://www.itinere.eu/ που δίνουν στο προσωπικό και στους μαθητές ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με παρόμοιες δραστηριότητες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού ΕΠΙ ΓΗΣ της τράπεζας Πειραιώς)