Το 2020 σημείωσε άλλη μια βελτίωση στην ηγετική θέση της ΕΕ μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο. Από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε.

Το 2020 ήταν ένα εξαιρετικά προκλητικό, αλλά επιτυχημένο έτος για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, το οποίο έφτασε τη συνολική αξία των 306 δισεκατομμυρίων ευρώ: 184 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές και 122 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές. Και οι δύο τιμές αντιπροσωπεύουν μια μικρή αύξηση 1,4% και 0,5% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Το διεθνές εμπόριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κεντρικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η ΕΕ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ και ένα ευρύ δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) στηρίζει τη θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Janusz Wojciechowski , Επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε: «Η προώθηση του ανοικτού και δίκαιου εμπορίου αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωφελεί σημαντικά τους αγρότες μας. Η επιτυχία του γεωργικού εμπορίου συνδέεται σαφώς με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, η οποία υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, καθώς και με την εξαιρετική φήμη των προϊόντων μας ως ασφαλή, βιώσιμα παραγόμενα, θρεπτικά και υψηλής ποιότητας. “

Η ΕΕ εξάγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από όλα τα μέρη της αλυσίδας αξίας, το οποίο καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητα του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ σε μια ποικιλία κατηγοριών προϊόντων, που κυμαίνονται από βασικά προϊόντα έως προϊόντα υψηλής βιομηχανίας τροφίμων. Οι εισαγωγές της ΕΕ, αντίθετα, κυριαρχούνται σαφώς από βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής και ζωοτροφών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του συνόλου των εισαγωγών.

Εξετάζοντας τις κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος και σιταριού συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των συνολικών εξαγωγών γεωργικών τροφίμων της ΕΕ. Η αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αξιών εισαγωγής ελαιούχων σπόρων, λιπαρών οξέων και κεριών, φοινικέλαιου, φρούτων και φασολιών σόγιας.

Η Κίνα, η Ελβετία και η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ήταν οι κύριοι προορισμοί ανάπτυξης για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2020. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. Όσον αφορά τις εισαγωγές, ο Καναδάς αυξήθηκε σημαντικά ως πηγή εισαγωγών από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν περισσότερο σε αξία από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο σημαντικότερος εταίρος της ΕΕ στο εμπόριο γεωργικών τροφίμων, με μερίδιο 23% στις συνολικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και 13% στις συνολικές εισαγωγές.