Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου.
Στη σύσκεψη καταγγέλθηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που δεν προχώρησαν στην αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο άρδευσης από τις πλημμύρες του 2018, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας να έρχονται αντιμέτωποι με την ξήρανση πολλών νεόφυτων δενδρυλλίων. Κατήγγειλαν δε ότι σε πολλά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου δεν υπάρχει καν δίκτυο άρδευσης, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ο καύσωνας και η παρατεταμένη εναλλαγή της θερμοκρασίας προκάλεσαν καταστροφές στους καστανοπαραγωγούς, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά μέσο όρο στο 60% από το Πουρί έως το Ξουρίχτι και να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν ήδη πληρώσει όλα τα έξοδα καλλιέργειας αλλά δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις καταστροφές.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην παραγωγή των μήλων, όπου ο καύσωνας επίσης «έκαψε» σημαντικό μέρος της παραγωγής και παρ’ όλα αυτά ο ΕΛΓΑ τούς απάντησε ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, «αφού η θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς» όπως λέει ο κανονισμός.

Επισημάνθηκαν ακόμα το μεγάλο κόστος παραγωγής και η άθλια κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, η οποία αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την απαξίωση της υπαίθρου και τον αφανισμό των βιοπαλαιστών αγροτών.

Υπογραμμίστηκαν τέλος τα αιτήματα να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα και μείωση των τιμών τους. Αιτήματα που σήμερα απαντούν στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών, ώστε να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν.