Για μηδενικές ποσότητες σοδειάς και για έλλειψη παραγωγής λαδιού και ελιάς κάνει λόγο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων, Γιάννης Αλπάκης, πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Μαγνησίας.

Ο κ. Αλπάκης ως αιτία αναφέρει τις ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι γνωστό στους αρμόδιους Υπουργούς, με την αναμονή αποζημιώσεων να είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το οποίο είναι ικανό να επιφέρει οικονομικό μαρασμό σε όλη την τοπική κοινωνία της περιοχής μας.

«Αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι η αντιμετώπιση έλλειψης παραγωγής»

Ο κ. Αλπάκης τόνισε ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βιώνουν την συγκεκριμένη κατάσταση με τις καλλιέργειές τους. Σημείωσε δε, ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου και της περιοχής, αλλά αφορά ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας.
«Κάποιοι, τις διάφορες ακραίες θερμοκρασίες τις “διαφημίζουν” σαν κλιματική αλλαγή και αυτό φάνηκε έμπρακτα, καθώς όλοι το καλοκαίρι ήμασταν με ένα air condition αγκαλιά. Όσο όμως εμείς ήμασταν στο air condition στο σπίτι μας, έξω υπήρχαν δέντρα, υπήρχε η φύση, το περιβάλλον που δεινοπαθούσε, και φυσικά οι ελιές μας και οι καλλιέργειές μας που δεν μπορούσαμε να τις έχουμε με κλιματισμό», τόνισε μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο “ΕΝΑ 102,5”.

«Λόγω των καιρικών συνθηκών, από την Άνοιξη ακόμα με τους παγετούς και τα χιόνια, και αργότερα λόγω της ξηρασίας, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα έλλειψης παραγωγής. Είναι οικονομικό και ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που δεν φέρνει εισόδημα γενικά στο Νομό, και όχι μόνο στους επαγγελματίες. Φυσικά, έχουν γίνει όλα τα έξοδα της καλλιέργειας προς το ακέραιο, δηλαδή έχουμε πληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον ΕΛΓΑ, έχουμε αγοράσει πανάκριβα καύσιμα, έχουμε πληρώσει τις φυτοπροστασίες, και τώρα που πρέπει να είμαστε συνεπείς με τους ιδιώτες και το κράτος δεν έχουμε σοδειά», σημειώνει ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων.
«Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή αγοράζει βενζίνη και πετρέλαιο πανάκριβα και όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι έμμεση φορολογία, πέραν της άμεσης. Εμείς μάλιστα έχουμε ανάγκες τεράστιες σε ποσότητες καυσίμου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Αλπάκης, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα το γνωρίζουν οι αρμόδιοι Βουλευτές του Νομού, είτε της Κυβέρνησης είτε της Αντιπολίτευσης, και πως ως παραγωγοί, περιμένουν να πράξουν αναλόγως.